Малта неће издати боравишне дозволе за српску децу

© Sputnik / Милена ЦмиљанићВалета, Малта
Валета, Малта - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Малтешке власти су стале у одбрану одлуке да се не издају боравишне дозволе за 22 деце чији родитељи раде на том острву, уз оцену да би у супротном били у ризику да живе у сиромаштву. Одлука још није коначна, јер родитељи имају право на жалбу.

Агенција Владе Малте за држављанство и боравак обавестила је родитеље, махом српске деце, да не испуњавају финансијске услове и да њихова деца не могу више да бораве на Малти, јавио је РТС.

Секретарка Парламента Јулија Фаруђија Портели каже да је одлука донета у најбољем интересу деце, преноси „Тајмс оф Малта“.

Према захтеваним критеријумима запослени родитељи морају да зарађују годишње најмање 19.000 евра и да обезбеде додатних 3.800 евра за свако дете.

Портелијева истиче да не треба потпадати под утицај „сензационалистичких написа“ и да је ту реч о политици која штити децу од сиромаштва.

„Као држава морамо да осигурамо да ниједно дете није остављено по страни. Моје срце је уз свако од те деце, али има породица којима када од плате одбију трошкове становања и ренте остаје свега 150 евра месечно“, рекла је Портелијева.

Она је нагласила да родитељи имају право жалбе на ту одлуку.

У случај се укључило и Министарство спољних послова Србије. Српски амбасадор из Рима сутра путује на Малту.

Малтешки министар рада Еварист Бартоло позвао је на прикупљање средстава како би се помогло да породице деце имају стабилнија примања.

Министарка за породицу Мишел Фалзон инсистирала је да политика Владе није политика дискриминације и да је у интересу деце да не живе у сиромаштву, наводи „Тајмс оф Малта“.

„Правила постоје како би се деца заштитила, а не да им се науди“, истакла је Фалзонова.

Родитељи „без речи“

На речи малтешких министара одмах су реаговали родитељи деце. Тако је Велимир Дуло рекао да је „остао без речи“.

Он тврди да су му годишња примања 27.000 евра бруто и да му је и поред тога одбијен захтев за дозволу боравка његове деце, истичући да његова деца не живе у сиромаштву.

„Моја деца имају дом, храну, играчке, одећу. Никада ми нису рекла да им нешто недостаје. Уз то помажемо и другима којима је помоћ потребна“, истакао је Дуло за „Тајмс оф Малта“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала