Опозиција у Скупштини ЦГ: Побијте нас, нећемо дозволити гласање о закону о слободи вјере /видео/

© Sputnik / Небојша ПоповићСкупштина Црне Горе
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите нас
Посланик Демократског фронта (ДФ) Славен Радуновић поручио је да се у Скупштини Црне Горе неће гласати о Предлогу закона о слободи вјероисповијести „преко живих“ посланика тог политичког савеза.

„Што се тиче посланика ДФ-a, ми вам гарантујемо да нећемо дозволити да се у овом дому, преко нас живих — можете да нас побијете, можете да нас похапсите, доведите специјалне јединице — гласа о том закону“, поручио је Радуновић.

Он је позвао посланике из власти да не гласају о закону.

„Позивам вас још једном, братски, немојте то да радите прво својим породицама, немојте да покушавате да усвојите закон, којим ћете покушати да силом отмете цркве Митрополији црногорско-приморској, која је пуно вјерника. Немојте их узимати како бисте их у једном или два корака предавали псеудо-религијским заједницама.“

„Макар десет од вас ми је у непосредним разговорима рекло: ’Ух, шта нам раде ови наши гдје сад ово да нам ставе, па знају ли они какав сам ја са тим и тим попом, колико ја пута идем у цркву‘, и тако. Умјесто тих прича ако дође до тог момента немојте притиснути тастер. На вама је историјска одговорност према вашим породицама“, додао је Радуновић у Скупштини током расправе.

Кнежевић: Да донесемо бензин и запалимо Скупштину

Још оштрији је био један од лидера ДФ-а и предсједник Демократске народне парије (ДНП) Милан Кнежевић, који је поручио да сви треба „да донесемо по флашу бензина, поспемо и клупе и себе и ако треба да се запалимо“.

„И ми и ова Скупштина не треба да постојимо уколико је она спремна да донесе овакав закон о слободи вјероисповјести“, рекао је Кнежевић уз поруку да нема „часније, светије и љепше смрти од страдања бранећи оно у што вјерујеш, а то су наши манастири, мошти наших светаца и духовно историјско наслијеђе на којем смо се подигли“.

ДПС: Нећемо одустати од закона о слободи вјере

„Неће нас застрашити пријетње и увреде“, рекао је посланик Демократске партије социјалиста (ДПС) Драгутин Паповић и нагласио да ће се и даље спроводити политика која је усаглашена са међународним стандардима, правним поретком Црне Горе, али и оним што су најбоље вриједности црногорског друштва.

„Успоставили смо праву мјеру, а они који то критикују желе управо супротно — да Црна Гора функционише као држава подијељена по националним и вјерским шавовима. Ми то нећемо дозволити.“

Паповић је такође реаговао на пријетње посланице опозиционог ДФ-а Марине Јочић, која је рекла да се у Црној Гори спрема „крваво коло“.

„Вама из ДПС-а треба, као што је Свети Василије Острошки, слава му и милост, по глави ударио Мардарија који је потписао унију са католицима. И да знате, тај штап којим је Свети Василије ударио Мардарија и вратио га на вјеру прађедовску, тај штап ће бити у рукама ДФ-а“, рекла је Јочићева незадовољна због Приједлога закона о слободи вјероисповјести.

Њен партијски колега Будимир Алексић је рекао да „Црна Гора није грађанска држава и овдје се, умјесто грађанске, ствара национална и националистичка држава у којој постоје грађани првог, другог и трећег реда“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала