Предвиђање ратова: Нови руски систем о којем се до сада мало говорило у јавности

© Фото : Министерство обороны РФПрво лансирање крстареће ракете Х-35 "Уран" са брода "Смерч"
Прво лансирање крстареће ракете Х-35 Уран са брода Смерч - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Систем „Дон-2“, који у радијусу од 6 километара може да детектује пројектиле, систем „Контејнер“ и радари „Сунцокрет“ само су део руског система за прогнозу и предвиђање рата, који се заснива на прикупљању и обради разних врста информација.

Он се већ одавно користи, али се о њему до сада мало говорило у јавности, а сакупља разне врсте података — од званичних до обавештајних, војних, политичких, економских, финансијских, па и еколошких.

Настао је између осталог, према речима експерата, и зато што су земље чланице НАТО-а приморале Русију да пронађе решење за повећање своје војне безбедности, јер су приближиле ударне комплексе руским границама и скратиле време прелета својих ракета до такозване „критичне границе“ за Русију.

Систем за прогнозу и предвиђање рата прати цео свет

Војни аналитичар Александар Жилин објашњава да овај систем уз помоћ сателита анализира и константно врши мониторинг над дешавањима у свету, прати активности војно-морских сила земаља чланица НАТО-а, показује и предвиђа у којој тачки земљине лопте се гомила или постоје тенденције да ће се гомилати војна техника или ће се распоредити и припремити за лансирање стратешке ракете.

„Систем упозорава и даје времена да се спреми одговор. Ако се то дешава на територији која не представља претњу Руској Федерацији, систем просто прати дешавања и шаље извештаје и анализу ситуације. Ако се промене одвијају у близини наших граница или граница наших савезника, тада наше оружане силе делују у складу са разрађеним механизмима“, рекао је Жилин.

Виктор Литовкин, војни аналитичар, истиче да се овај систем већ дуго употребљава и подсећа да се у Москви налази један од најразвијенијих центара у свету за управљање одбраном, који је неколико пута посетио и српски министар одбране, а у коме се све информације обрађују и уносе у посебне рачунаре.

Посебно конструисани рачунари

„Ови рачунари су конструисани у складу са задацима које треба да испуне, нормама и потребом за обрадом информација, како би се оне касније у виду извештаја нашле на столу начелника Генералштаба или начелника Генералне оперативне управе. Они их шаљу команданту стратешких ракетних снага, команданту ваздухопловних и копнених снага, као и команданту ваздушне одбране. Овај систем прима и обрађује податке, а затим пројектује предлоге за могуће одговоре“, објашњава Литовкин.

Експерт додаје да Русија већ има систем за упозорење од ракетних напада и систем за контролу космичког пространства, који су део овог система за предвиђање. Он истиче да се све ове информације о томе из ког дела се, на пример, лансирају ракете шаљу Централном командном пункту стратешких ракетних снага. 

„Већ постоје системи који контролишу ваздушни простор Русије, све те информације се сливају у Центар за управљање националном одбраном. После анализе свих тих информација, али и информација о уласку, на пример, америчких бродова у Црно море, ситуацији у Сирији или на Балкану, разрађују се препоруке за наше војно и политичко руководству“, рекао је Литовкин.

Задатак руских оружаних сила и претња од стране НАТО-а

Жилин додаје да је основни задатак руских оружаних сила формулисао председник Путин, када је рекао да нуклеарно оружје представља фактор обуздавања.

Када су Американци, под окриљем народа источне Европе, почели да размештају своје ударне комплексе, Путин је изјавио да ће контраудар бити усмерен не само на објекте одакле долазе ракете, већ и ка штабовима где се доносе решења, што је, према речима Жилина, за Американце било прилично непријатно, с обзиром на то да се сви центри за одлучивање налазе у САД.

© SputnikИскандер ћир
Предвиђање ратова: Нови руски систем о којем се до сада мало говорило у јавности - Sputnik Србија
Искандер ћир
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала