Светска антидопинг агенција предала Русији 15 случајева након поновне провере допинг узорака

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаТабла на улазу у зграду Руске антидопинг организације (РУСАДА)
Табла на улазу у зграду Руске антидопинг организације (РУСАДА) - Sputnik Србија
Пратите нас
Светска антидопинг агенција (ВАДА) предала је Руској антидопинг агенцији (РУСАДА) око 15 случајева након поновних тестова допинг узорака московске лабораторије, изјавила је заменица генералног директора РУСАДА Маргарита Пахноцка за Спутњик.
„Поновна провера анализа више од две хиљаде узорака није тако брза“, објаснила је Пахноцка.
„Овај процес још увек траје. Материјали предмета шаљу се међународним федерацијама. Део случајева ће бити предат агенцији РУСАДА, јер већ имамо неколико случајева са листе. Ради се о око 15 случајева. Ја не знам да ли се ови случајеви налазе на злогласном списку од 145 спортиста о којима нема података у предатој бази података, јер ми тај списак немамо. Тај списак имена има ВАДА, али их не објављује“, додала је заменица генералног директора РУСАДА.

Раније је председник Одбора за усклађеност са прописима агенције ВАДА (ЦРЦ) Џонатан Тејлор изјавио је да ће ВАДА искључити 145 руских спортиста са сумњивим узорцима са учешћа на Олимпијским и Параолимпијским играма.

Председник Олимпијског комитета Русије Станислав Поздњаков говори на конференцији за медије у Москви - Sputnik Србија
Ситуација без преседана: Русија ће учинити све да заштити своје спортисте

Директор РУСАДА Јуриј Ганус потврдио је претпоставку да је појављивање ових 15 случајева највероватније резултат истраживања биоматеријала, а не електронских података.

Извршни одбор ВАДА је 9. децембра једногласно усвојио препоруке ЦРЦ-а и суспендовао руске спортисте са учешћа на међународним спортским такмичењима, укључујући и Олимпијске и Параолимпијске игре, и то у наредне четири године. Дозволу за такмичење добиће само „чисти“ спортисти из Русије који ће се такмичити у неутралном статусу без заставе земље. Такође је наведено да РУСАДА не испуњава светски антидопинг кодекс.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала