Због јабуке у торби остајеш у Србији! Нове мере за прелаз у Мађарску

© AP Photo / Sandor Ujvari/MTI via APГранични прелаз Хоргош
Гранични прелаз Хоргош - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
На граничном прелазу са Мађарском почела су да важе нова правила. Наши северни суседи увели су нови пропис — од сада на територију Европске уније живе биљке се могу пренети само уколико имају пратећу фитосанитарну документацију.

Како би се заштитили од штеточина, изузетка нема — било да је у питању једна јабука или гајба, било да је реч о луковицама или расаду.

Уколико се пронађу у возилу, а немају одговарајуће документе, путник ће то морати или да баци или ће га мађарски цариници вратити назад у Србију, преносе „Новости“.

Путници код оних код којих се пронађу биљке неће бити новчано кажњени, али неће моћи да наставе пут. Занимљиво је да се ова обавеза не односи на пет биљака — урме, дуријан, ананас, банане и кокос, које и даље можемо да носимо, чак и када не поседују уверење о здравственој исправности.

Строжија правила због штеточина

Строжији правилници о томе шта путници смеју да унесу у ЕУ направљени су због биљних штеточина, а као део директиве Европске уније која се односи на воће и поврће. На листи европске институције је 20 карантинских штеточина које се намножавају и шире, укључујући јапанску бубу, азијску бубу дугог рога, цитрусову зелену и црну тачку и хулелла фастидиоса, чији је економски, еколошки и друштвени утицај на територији ЕУ најоштрији.

Шта све не сме?

Путници који улазе на територију ЕУ неће моћи, поред јабука, да унесу ни друго воће и поврће.

На овој листи су и шљиве, трешње, парадајз, кромпир, лук и друго воће и поврће, уколико немају фитосанитарни сертификат. Сушено, конзервирано и прерађено воће и поврће може се донети у земље ЕУ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала