Дачић одговорио Приштини: Фрустрирани сте због скорих оптужница

© Sputnik / Дејан СимићМинистар спољних ослова Србије Ивица Дачић се обраћа присутнима на пријему
Министар спољних ослова Србије Ивица Дачић се обраћа присутнима на пријему - Sputnik Србија
Пратите нас
Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је све што се ових дана дешава у Приштини, па чак и претња упућена њему да ће завршити у Хагу — последица фрустрације Албанаца због оптужница које припрема Специјално тужилаштво за злочине терористичке ОВК.

„Те оптужнице ће, према некима, бити објављене пре празника, а према некима после“, каже Дачић и истиче да када год да буду — јасно је да то више није празна прича.

Гостујући у јутарњем програму „Хепи“ телевизије, Дачић је указао да је Албанцима зато у овом тренутку потребан баланс, па пласирају разне приче да су Срби правили велике злочине и сличне приче.

Зато, истиче министар, не чуди га ни то што је Јетљир Зиберај, саветник одлазећег министра спољних послова привремених косовских институција Беџета Пацолија, извукао неки записник са седнице Извршног одбора СПС-а од пре много година.

Шта је ту епохално?

Дачић не разуме шта је Албанцима у том документу епохално, јер на тој партијској седници је било разних тема, поднет је извештај о преговорима са Албанцима у Рамбујеу, на пример, и констатовано да је СПС за мирно решење, али и да ћемо у супротном бранити своју земљу и своје територије.

И због тога, каже Дачић — „ја треба да идем у Хаг“, што је, како је оценио — глупост.

За њега је, истакао је, та тема затворена, али је у међувремену отворена нова — то је Специјално тужилаштво, а зна се шта оно треба да ради.

О свеукупној ситуацији у Приштини, Дачић каже да се тамо „не зна ко је гори, толика кумулација различитих унутрашњих и спољних фактора на једном месту и нема позитивних порука“.

Позитивно је, према његовим речима, једино да може да се разговара са јасно изреченом жељом да се дође до решења.

Међутим, додао је, видимо сада ти преговори о постизборном коалиционом споразуму иду тешко, па отуда и питање — када ће Приштина уопште бити спремна да води неке разговоре.

Имајући у виду све то, као и политичку ситуацију генерално на међународном плану, Дачић је указао да се она драстично мења и да зато Србија, према његовим речима, треба да има другачији приступ према свим темама од интереса.

Србија на међународном плану

Догађај године у свету за Дачића је победа Бориса Џонсона, што, како каже, јасно указује на то да је већина у Великој Британији за „брегзит“, а што има последице на Европу.

Као догађај године за Србију навео је посету француског председника Емануела Макрона.

Све то, каже, неке ствари другачије поставља на политичку сцену.

Реч је, указује, о капиталним променама и потресима, то је једна нова реалност, и због свега тога свако питање мора да се посматра са једног другог аспекта.

Говорећи о тужби дипломатског представника Приштине у Вашингтону Фљоре Читаку, коју је против њега поднела у УН, због његове изјаве да она има српско држављанство, Дачић је најавио да ће наредни пут понети списак српских држављана запослених у УН, а који су са Косова.

Чињеница је, истакао је, да они имају држављанство Србије, а раде против Србије, што је важно, јер овде је ипак реч о статусном питању.

„Албанци нису свесни актуелне ситуације“, сматра Дачић и додаје да су они у великој заблуди ако мисле да ће нешто добити.

Ситуација се, додао је, толико компликује и потрајаће, што је добро за Србију, јер боље је да траје, него да се донесе погрешна одлука.

Решење проблема на Малти

О новом закону који је донела Малта и који погађа децу српских држављана који тамо живе и раде, Дачић каже да Србија предузима одређене радње и да та деца нису и неће бити протерана.

Држава ће, истиче, наставити да ради на томе, већ за јануар су заказане неке консултације, а Влада Малте је обећала да ће сваки такав случај конкретно разматрати.

Зато је, истакао је Дачић, неопходно да по том питању наступамо организовано и да не ширимо дезинформације, јер ће то потрајати, а све треба урадити на добар начин.

Дачић је рекао и да за Владу неће бити одмора током новогодишњих празника, а што се њега тиче већ 20. децембра путује у Москву, а 2. јануара ће бити у Пекингу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала