Лавров: Европа није спремна за равноправне односе

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је део европског цивилизацијског простора, али Европска унија није спремна за равноправне односе, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у свом ауторском тексту „Европски суседи“, који је објављен у „Росијској газети“.

Министар је напоменуо да Брисел сада покушава вештачки да подели Европу на „праву“ и осталу.

„У бриселском лексикону термин ’Европа‘ коначно је постао синоним за ’Европску унију‘. Представља се као да су ’права‘ Европа чланице ЕУ, а све остале земље континента још морају да заслуже ’високо звање Европљана‘. Тиме они поново покушавају да вештачки поделе континент, да искриве и географију и историју“, оценио је Лавров.

Он наводи да Брисел није у пракси био спреман за равноправност у односима са Москвом. Такође је нагласио да је Русија географски, историјски, економски и културолошки била и остала саставни део Европе.

„Поседујући јединствени идентитет, на који смо с правом поносни, ми смо део европског цивилизацијског простора. Током векова Русија је доприносила његовом ширењу — све до Тихог океана“, додао је Лавров.

Заставе Русије и Пољске - Sputnik Србија
Пољска схватила — са Русијом се не исплати имати лоше односе

Министар је изразио уверење да промена руководства Европске уније и почетак новог институционалног циклуса отвара прилику за „нови почетак“ у односима са Русијом. Нагласио је да је Москва отворена за обострано корисну, равноправну и прагматичну сарадњу са ЕУ, у складу са интересима савезника и свих других партнера у Евроазији.

„Само тако може да се изгради одржив модел дугорочних односа који одговара интересима и тежњама земаља и народа целог Евроазијског континента“, закључио је министар спољних послова Руске Федерације.

Односи Русије и Запада погоршали су се због ситуације у Украјини и присаједињења Крима Русији. Оптужујући Москву за мешање у послове Кијева, Запад јој је увео санкције. Русија је предузела реципрочне мере и повела политику замене увоза, а више пута је оптужбе против себе називала неоснованим. У последње време у земљама Европске уније све више се чују мишљења о потреби да се санкције укину.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала