На небу засијале Морава и Власина

© Фото : exoplanetkyoto.orgВАСП 60
ВАСП 60 - Sputnik Србија
Пратите нас
Новоткривена звезда ВАСП-60, која се налази изван Сунчевог система, и њена планета ВАСП-60б званично су у уторак 17. децембра назване Морава и Власина. То је обелодањено у Паризу поводом 100 година Међународне астрономске уније (МАУ).

Обележавање овог значајног јубилеја МАУ био је повод да се током 2019. године спроведе конкурс „Именуј егзосветове“. Све земље чланице имале су јединствену прилику да кумују имену једне од новооткривених планета изван Сунчевог система.

Наша земља је добила задатак да предложи и изгласа ново име за звезду ВАСП-60 и њену планету ВАСП-60б. Национална комисија за именовање егзопланета, како се наводи у саопштењу Друштва астронома Србије, конкурс за именовање планетарног система ВАСП-6 отворила је у мају. Био је отворен за све школе, астрономска удружења и стручне институције широм Србије. Они су до 1. јуна имали прилику да доставе своје предлоге за име звезде и планете, по правилима која је прописала МАУ.

Све пристигле предлоге комисија је проверила. Они који су били по правилима постали су део предлога за које се у Србији гласало у „Ноћи истраживача“, одржаној 27. септембра.

Највише гласова добиле су Власина и Морава, а предложило их је Астрономско друштво Нови Сад. Ова имена инспирисана су једним од највећих речних система у Србији, Великом Моравом, која настаје спајањем Западне и Јужне Мораве, и Власином, као једном од највећих притока Јужне Мораве.

Систем ВАСП-60 откривен је 2012. године и налази се у правцу сазвежђа Пегаз, а удаљен је 1.304 светлосне године од Земље. Звезда Морава је жута, налик Сунцу, док је њен пратилац Власина гасовита планета, налик Јупитеру, али са упола мањом масом. За разлику од Јупитера, Власина се окреће око своје матичне звезде на око 100 пута мањем растојању. Зато, док Јупитеру треба готово 12 година да обиђе круг око Сунца, Власина обиђе око Мораве за нешто више од четири земаљска дана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала