Нови сјај „Руског цара“ /фото/

CC0 / Pixabay / Самовар
Самовар - Sputnik Србија
Пратите нас
Некадашња кафана, а касније ресторан „Руски цар“, који је име добио у част руског императора Александра II Николајевича Романова 1890. године, поново од данас услужује Београђане, као и туристе који су дошли у главни град Србије.

Угоститељски објекат „Руски цар“ налази се у строгом центру Београда у згради изграђеној између 1922. и 1926. године, која представља споменик културе од великог значаја.

У међуратном периоду ресторан је важио за отмени београдски локал у којем су се окупљали представници грађанског друштва и интелектуална елита.

​Сувласник „Руског цара“, манекен Владимир Вуксановић рекао је за Мондо да је „Руски цар“ баш фалио Београду и да се нада да ће опет постати омиљено место међу Београђанима и туристима.

„Ово је симбол града Београда који је баш недостајао све ово време док није радио. Настао је још 1890. године, то је била кафана у згради доста мањој од ове постојеће и одмах је постала место где се окупљала београдска елита. Не видим разлог зашто то не би било тако и сада“, казао је Вуксановић.

Он је уз помоћ пословног партнера дошао на идеју да закупе простор и поново оживе култни београдски локал.

Вуксановић је рекао да је „Руски цар“ сачувао свој стари сјај.

„Фалило је нешто овако где ћемо ми Београђани да кажемо туристима да оду и да пробају добар колач, али и да уживају у доброј кафи и атмосфери, зато што то овај локал поседује. Мислим да је изглед самог локала јединствен, очувано је све што је некада красило локал — стубови, лустери... Завод за заштиту споменика је то заштитио. Ово је све што треба једном туристи у центру града“, казао је Вуксановић.

​Оригинални ентеријер промењен је приликом реконструкције почетком шездесетих година 20. века, када је у том простору отворен први ресторан са самоуслуживањем „Загреб“.

Гости „Руског цара“ током деценија били су знаменити писци, уметници, глумци, композитори, војни и политички лидери, а омиљено место Београђана и његових гостију поново отвара своја врата за све оне који желе да осете прави дух српске престонице.

Затворен је први пут 2012. године и то после дугих 122 година континуираног рада, а онда је постао ресторан „Вапијано“. Убрзо је и он затворен, а локал је био празан неко време. Сада је поново засијао и вратио му се стари препознатљиви назив који је добио у част руског императора Александра II Николајевича Романова.

Објекат у којем се налази „Руски цар“ изграђен је између 1922. и 1926. године. Реч је о споменику културе и налази се под заштитом државе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала