Патрушев: ДАЕШ припрема терен за упад у Средњу Азију

© AP Photo / Militant websiteТерористи ДАЕШ-а
Терористи ДАЕШ-а - Sputnik Србија
Пратите нас
Терористичка организација ДАЕШ (Исламска држава) наставља да се учвршћује у Авганистану и припрема терен за упад у Средњу Азију, рекао је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

„Ситуација у области безбедности у Авганистану и даље је нестабилна и има тенденцију да се погорша. Највећу забринутост изазива јачање ДАЕШ-а“, изјавио је он током састанка секретара Савета безбедности и саветника за националну безбедност за Авганистан, који је одржан у Техерану.

„Упркос недавно спроведеној операцији Владиних снага, током које је ликвидирано и заробљено више од 600 терориста, у Авганистану се и даље налази око 2.500-4.000 терориста“, нагласио је Патрушев.

„Терористи желе да се учврсте на северу Авганистана, како би се супротставили Талибанима и припремили терен за упад у Средњу Азију преко Таџикистана и Туркменистана. На северу Авганистана се већ налази више од 2.000 терориста“, рекао је секретар Савета безбедности Русије.

Упориште ДАЕШ-а налази се на истоку Авганистана, где се налази више од 1.500 џихадиста, а пристижу и нови милитанти из Сирије и Ирака, преко Пакистана.

„Њихов коначни циљ је формирање такозваног ’великог Хорасана, који укључује територије Авганистана и земље Средње Азије“, закључио је Патрушев.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала