Пленковић се хватао за главу: Шта се крије иза Колиндиног шокантног признања

© AP Photo / Andreea AlexandruКолинда Грабар Китаровић
Колинда Грабар Китаровић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У анализи објављеној под насловом „Шта се крије из Колиндиног шокантног признања о СОА?“, хрватски портал „Индекс“ пише данас да би председницина изјава да у обавештајној служби годинама постоји корупција у свакој нормалној држави уздрмала цео обавештајни систем.

„Ја се већ годинама борим са корупцијом у самим службама, и у СОА, и у ВСОА, и у другим службама. Мислим да је дошло време да се тамо запосле млади људи који нису корумпирани и који ће радити професионално“, рекла је председница у јавној дебати 11 председничких кандидата на државној телевизији.

Грабар-Китаровићева, која већ пет година учествује у управљању хрватским тајним службама, што је део председничких уставних овлашћења, дакле, тврди да су СОА и ВСОА „премрежене корупцијом, да хрватске тајне службе треба кадровски проветрити и подмладити“, пише портал.

Председница је, наводи се, заправо открила да се Хрватска итекако суочава са озбиљним угрожавањем националне безбедности.

Изјава је тим озбиљнија, пише „Индекс“, јер је Грабар-Китаровићева као председница протеклих пет година била једна од особа са највећим овлашћењима у подручју тајних служби, редовно је примала обавештајне извештаје и упозната је са стањем у службама.

Да је председница у дебати лансирала бомбу приметили су и искусни актери хрватске политичке сцене, попут бивше премијерке Јадранке Косор, која је јутрос изјавила да се „Пленковић на председницину изјаву о СОА ухватио за главу“.

Наравно, додаје се, из ХДЗ-а су брзо дошли и покушаји „пеглања“ ове шокантне изјаве, па се министар Марио Баножић опробао са тврдњом да се председница „само шалила“.

Уз подсећање да је председница саопштењем покушала да појасни ту изјаву, хрватски портал констатује да се актуелна председница током свог петогодишњег мандата итекако петљала у рад тајних служби, а по свему судећи, наводе, и сама је упала под надзор тајних служби које су пратиле њеног пријатеља, донатора и организатора њеног рођендана Здравка Мамића.

Али, додаје портал, још веће последице за државу од његовог дружења са Грабар-Китаровићевом имала је њена одлука да напрасно смени шефа СОА Драгана Лозанчића, уз објашњење да је, како је тада саопштила, изгубио њено поверење.

„Индекс“ пише и да је јавна тајна да је СОА, снимајући Мамића, снимила и председницу, да је она због свог избора друштва упала „у мере“ које је СОА проводила, па се поставља питање какве материјале тајна служба има о Грабар-Китаровићевој.

Са тим у вези подсећају да је ХДЗ-ов „стари лисац“ Владимир Шекс на самом почетку кампање пре пар месеци споменуо да се у кулоарима прича да постоји неки компромитујући видео-снимак председнице који ће уочи избора бити пуштен у јавност.

Спекулисало се да ће то бити призори са рођенданске забаве коју је за Колинду организовао Мамић, али за сада ништа тако није исцурило.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала