Порука црногорских племена од Боке до Дурмитора: Обавезују нас гробови наших предака

© Flickr / cheranЗастава Црне Горе се војори изнад Котора
Застава Црне Горе се војори изнад Котора - Sputnik Србија
Пратите нас
Поруке Народне скупштине свих црногорских племена обавезујуће су за сваког ко чува светиње и гробове својих предака, од Боке до Дурмитора, каже Момчило Вуксановић, предсједник Савјета народних скупштина Црне Горе, поводом Декларације коју је та организација усвојила у недељу о предложеном закону о слободи вјероисповјести.

У Декларацији народних скупштина православног српског народа у Црној Гори, донетој у манастиру Морача, изражава се оштро противљење предложеном закону.

Признати одлуке које произлазе из слободне воље грађана

Декларацију су потписали прваци Народних скупштина свих црногорских племена: Бањана, Бјелопавлића, Братоножића, Васојевића, Вранешана, Голије, Граховљана (Старе Херцеговине), Грбљана, Дробњака, Жупе никшићке, Катунске нахије, Куча, Љешанске нахије, Матице Боке, Морачана, Озринића, Пивљана, Пипера, Пљевљака и Дурмитораца, Ријечке нахије, Ровчана, Ускока, Црмничана и Шаранаца.

У Декларацији се изричито тражи да се не признају одлуке које не происходе из слободно изражене воље грађана, а односе се на отимање имовине Српске православне цркве у Црној Гори.

Момчило Вуксановић каже за Спутњик да они на тај начин желе да дају свој допринос и тако покажу однос већинског државотворног православног народа у Црној Гори према намјери отимачине црквене имовине, као и да саопште став да се спорни закон мора усагласити са свим вјерским заједницама.

Он упозорава да би гласање представника националних мањина за закон који представља атак на СПЦ озбиљно нарушило међувјерски склад у Црној Гори.

„Ми нарочито мислимо да о томе не треба да одлучују представници других мањинских националних заједница, односно римокатолици и муслимани. Било би коректно да се у тај дио односа православног народа не мијешају. Јер њиховим мијешањем показали би, по мени, отворено непријатељство према српском народу у Црној Гори. Мислим да то није у интересу међунационалне толеранције и да то треба да избјегну при доношењу предлога овог закона који би требало да буде у Скупштини“, наводи Вуксановић.

Када су мањински народи одлучили на штету већинског

Он подсјећа да је Вијеће народних скупштина основано прије 20 година у турбулентном времену, када је актуелна власт промовисала идеју издвајања из заједничке државе са Србијом, те да се православни српски народ сада, нажалост, налази у сличној позицији као у оном времену.

„И тада су мањински народи одлучили на штету већинског државотворног православног народа у Црној Гори. Из тог разлога их упозоравамо да они не би требали да се, поготово када су вјерска питања на дневном реду, изјашњавају око свега тога. Једноставно, то се никада није десило када је њихова вјера у питању, и о томе би требало да поведу рачуна и да на тај начин и реагују“, подвлачи Вуксановић.

Наш саговорник закључује да ово нису ствари са којима се било ко може шалити, те да су на сабору у Манастиру Морача биле присутне све народне скупштине и њихови одабрани представници који су, како истиче, врло озбиљни људи са великим ауторитетом међу народом на читавом простору Црне Горе — од Боке, до пљеваљско-дурмиторксог краја.

„Ми смо дали ту Декларацију и то је обавезујућа Декларација — да свако на свом простору (одакле потиче) чува наше светиње и гробове наших предака, и да, једноставно, учини све да проклетству предата (НВО ’црногорска православна црква‘) не скрнави светиње Српске православне цркве у Црној Гори“, јасан је Вуксановић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала