Сад би и Приштина да тужи Србију за геноцид, али јој недостаје кључни „папир“

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПриштина, током прославе 10 година тзв. независности тзв. Косова
Приштина, током прославе 10 година тзв. независности тзв. Косова - Sputnik Србија
Пратите нас
Приштина не може да тужи Србију за геноцид, јер није призната држава, али може да поднесе кривичне пријаве против Срба за конкретна кривична дела.

Специјални суд који је основан, како се веровало, да процесуира злочине које је починила терористичка ОВК сада би могао да буде „нови Хаг“ за многе српске војнике и полицајце који су бранили државу од терориста на Космету.

Одлазећи министар спољних послова привремених косовских институција Беџет Пацоли предао је Специјалном тужилаштву документа о наводним „ратним злочинима и геноциду који је Србија спровела над Албанцима на Косову“.

У том министарству привремених приштинских институција уверени су да ће управо та документа довести пред суд чак и српског министра спољних послова Ивицу Дачића.

Косову недостаје „папир“ да је држава

Да ли се „докази“ које је Приштина поднела за геноцид против Србије могу правно употребити, с обзиром да у овом случају део државе тужи део сопствене државе и какав може бити одговор Београда?

Бивши судија, а сада адвокат Горан Петронијевић напомиње да би требало разликовати доказе које је Приштина поднела суду за појединачна кривична дела, које Специјално тужилаштво може да процесуира, од дела геноцида за које тај суд није ни надлежан.

„Тужилаштво може да поступа у сваком случају када добије документацију о извршењу кривичног дела. Статут тог суда привремених косовских институција је такав да пред њим може да одговара свако физичко лице које је починило кривично дело у периоду од 1998. до 2000. године, било да је реч о убиству или било којем другом делу из повреде ратног и хуманитарног права“, објашњава Петронијевић.

Он додаје да је надлежност тог Суда ограничена само за простор дешавања. Дакле, то је Косово и Метохија, на назначени период од те три године, а не за етничку припадност. Када је реч о тужби за геноцид против Србије, Петронијевић каже:

„Не може део државе да тужи државу за геноцид пред Тужилаштвом које није ни надлежно за геноцид. Државу Србију могу да туже за геноцид пред Међународним судом правде, али Косово нема капацитет државе да би могло да учини тако нешто. Косово није међународно признато и не може да тужи Србију“, објашњава наш саговорник.

Сто пута речена лаж постаје истина

Према његовим речима, Специјални суд који функционише у Хагу је косовски суд који има надлежност да процесуира сваког појединца ако је извршио кривично дело. Он додаје да се не зна тачно ни шта је од докумената послато у Хаг, ни да ли ће она бити разматрана као валидна. Наш саговорник закључује да ово са „новим доказима“ сигурно није идеја Приштине, већ њихових ментора, чији је циљ притисак на Србију.

Небојша Човић, бивши шеф Координационог центра за Косово и Метохију, напомиње да Београд не би требао да реагује на нове провокације Приштине. Према његовим речима, ово је нешто што је већ виђено.

„Они су у Приштини у потпуном хаосу, а сада би на неки начин да скрену пажњу јавности, враћајући се на крај деведесетих година прошлог века, а отишли су и даље тврдњом да је српска страна фалсификовала документа у вези са истрагом Дика Мартија“, каже Човић.

Разлози због чега се све ово дешава, према Човићевом мишљењу, леже у томе јер је бројка разних команданта и осталих припадника терористичке ОВК које је Специјално Тужилаштво испитало за злочине које су почињени над Србима и осталим неалбанцима — прешла 100.

„Они покушавају методом — хиљаду пута поновљена лаж може постати истина — да све ове своје лажи прогурају као истину. То су већ изговорене лажи које нико није схватио озбиљно, од оне да су Срби силовали 20.000 жена до оне да су Срби убили не знам ни сам колико албанске деце… Све су то лажи!“, тврди Човић.

Пацоли је раније изјавио да постоји 10.000 страница документације са доказима о ратним злочинима које је Србија наводно починила на Косову, а којима до сада нико није имао приступ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала