САД признале пораз у случају гасовода „Северни ток 2“

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Лењинградској области
Изградња гасовода Северни ток 2 у Лењинградској области - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчке санкције гасоводу „Северни ток 2“ неће моћи да зауставе његову изградњу, саопштила је агенција „Блумберг“, позивајући се на високе званичнике у Белој кући.

Извори агенције наводе да је пројекат скоро завршен и да санкције уведене гасоводу, које су укључене у војни буџет Сједињених Америчких Држава, неће моћи да му нанесу озбиљну штету.

Званичници су признали да су дугогодишњи покушаји да се пројекат, који је сматран претњом за европску безбедност, заустави ─ били неуспешни.

У чланку се истиче да ће Сједињене Америчке Државе сада покушати да се фокусирају на супротстављање другим руским енергетским пројектима.

Раније је амерички Сенат изгласао буџет за одбрану, у који су укључене санкције гасоводу „Северни ток 2“ и војна помоћ Украјини, у износу од 738 милијарди долара.

Гасовод „Северни ток 2“

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. Гасовод ће проћи кроз територијалне воде или искључиво економске зоне држава дуж обале Балтичког мора: Русије, Финске, Шведске, Данске и Немачке.

Заставе Европске уније испред седишта Европске комисије у Бриселу - Sputnik Србија
ЕУ против увођења санкција против „Северног тока 2“

Против реализације „Северног тока 2“ залаже се неколико држава, а нарочито Украјина, која се плаши губитака прихода од руског горива, и Сједињене Америчке Државе, које имају амбициозне намере за извоз свог природног течног гаса у Европу. Осим тога, Летонија, Литванија и Пољска сматрају да је ово политички пројекат.

Гасовод подржавају, пре свега, Немачка и Аустрија, које сматрају да ће пројекат учврстити европску енергетску безбедност, и које истичу Русију као поузданог добављача.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала