Трамп у писму Пелосијевој: Опозив је рат против америчке демократије

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteЗграда америчког Конгреса у Вашингтону
Зграда америчког Конгреса у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп је, уочи очекиваног опозива у Представничком дому, упутио оштро писмо Ненси Пелоси, оптуживши је за објављивање „отвореног рата америчкој демократији“ и упоредивши процес импичмента са суђењем вештицама из Салема.

Трамп писмом упућеном Пелоси, председавајућој Представничког дома америчког Конгреса, највероватније неће променити исход данашњег гласања.

„Умањили сте важност веома ружне речи — опозив“, навео је Трамп у писму од шест страна, уз оцену да су „правичнији процес имали оптужени у случају суђења вештицама из Салема“, преноси Би-Би-Си.

Трамп је оптужио демократе и за „нелегалан, страначки покушај пуча“ док покушавају да га смене са положаја.

Амерички председник писмо је упутио у уторак док су демократе и републиканци у Представничком дому расправљали о смерницама за дебату пре гласања о опозиву.

„То није ништа више до нелегални, страначки покушај пуча, који ће, на основу недавног расположења, пропасти на биралиштима“, написао је Трамп, алудирајући на председничке изборе наредне године, и оптужио демократе да „настављањем неважећег процеса опозива“ крше оданост Уставу и проглашавају „отворен рат америчкој демократији“.

Трамп је такође оптужио демократе за „извртање правде и злоупотребу положаја“ због напора да га смене са положаја.

Он је поновио да није урадио ништа погрешно када је тражио од стране земље да истражи политичке ривале и напао је демократе што се фокусирају на опозив, а не на нека друга питања.

Амерички председник поручио је да не верује да ће његово писмо променити нешто, али да износи своје примедбе „због историје“.

Очекује се да ће Представнички дом, у којем већину имају демократе, гласати за Трампов опозив. То, међутим, не значи аутоматску смену председника, већ се о томе одлучује на суђењу у Сенату, који контролишу републиканци.

Републикански сенатори подржавају Трампа и мало је вероватно да ће гласати за његову смену.

Лидер већине у Сенату Мич Меконел оценио је раније да Представнички дом не би требао да гласа за опозив Трампа, узимајући у обзир „мањкавости“ у целом случају.

Меконел је одбацио и захтев лидера демократа Чака Шумера да на суђењу у Сенату, између осталих, сведоче и шеф кабинета Беле куће Мик Малвејни и бивши саветник за националну безбедност Џон Болтон.

„Није посао Сената да очајнички трага за начинима да се дође до пресуде да је крив. Ако је случај демократа толико пун недостатака и толико танак, одговор није да судија и порота то реше у Сенату“, рекао је Меконел и додао да „брзоплета“ истрага демократа о опозиву није дошла ни близу „до прага за опозив једног изабраног председника, а камоли за његову прву смену у америчкој историји“.

Меконел је касније на конференцији за новинаре изјавио да опозив није судски, већ политички процес, и да он није неутралан када је реч о томе да ли би Трамп требало да буде смењен са положаја председника.

Шумер је рекао да је суђење без сведока „превара“, и поручио је да Меконел жели да Сенат да помогне у „заташкавању“.

Демократе оптужују Трампа да је злоупотребио положај када је од Украјине тражио да истражи бившег потпредседника САД Џоа Бајдена, једног од фаворита за освајање председничке номинације Демократске странке. Амерички председник оптужен је и за опструкцију истраге Конгреса о том питању.

Трамп одбацује оптужбе и тврди да је реч о превари. У уторак је на свом профилу на Твитеру написао да је реч о „превари демократа“, а себе је назвао „најомиљенијим председником“.

„Не брините, нисам урадио ништа погрешно. У ствари, они су урадили“, написао је Трамп.

​Трамп ће бити на повољнијем терену у Сенату, који би требало да у јануару размотри оптужбе против председника, о чијој смени се одлучује двотрећинском већином.

Републиканци имају 53 од 100 места у Сенату, и најмање 20 републиканских сенатора би заједно са свим демократама требали да гласају за Трампову смену. Ни један републикански сенатор није до сада наговестио да је спреман да то уради.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала