На Светој гори пронађене женске кости: Вековима забрањено да тамо крочи женска нога

CC BY-SA 3.0 / Aroche / Манастир Пантократор
Манастир Пантократор - Sputnik Србија
Пратите нас
На Светој гори, где је женама вековима забрањен приступ, археолози су открили кости жене на територији манастира Пантократор.

​Како пише портал „Лајв сајенс“, а преносе „Вечерње новости", амерички антрополог Лоран Вин Антикас позвана је на Атос како би испитала кости пронађене испод капеле Светог Атанасија покрај зидина манастира Пантократор на Светој гори.

Након вишемесечног испитивања узорака, закључила је да кости по величини и облику припадају жени и да су ту сахрањене други пут, што значи да су пажљиво пренесене са првобитног места на ком је сахрањена.

Надлежни у манастиру замолили су да се још једном овакве тврдње испитају најсавременијом технологијом, јер је тешко објаснити ко је уопште та жена и како су се њене кости нашле на Светој гори.

Манастир светог Пантелејмона на Светој Гори - Sputnik Србија
Раскол какав се не памти: Хоће ли Руси моћи да се моле на Светој гори

Једино могуће објашњење је да су у време дивљања пирата на Егеју монаси отварали врата манастира женама које су ту налазиле уточиште, иако је то било веома ретко.

Грчки медији пак пишу да је цар Душан Немањић, бежећи од невоља, своју супругу Јелену Кантакузин одвео на Свету гору, али да су за све време њеног боравка тамо били постављени теписи по којима је ходала, како никада не би додирнула земљу.

Осим кости ове жене, пронађени су остаци још седам особа, а по начину на који су сахрањени јасно је да се ради о важним личностима тог доба.

У наредних неколико месеци лабораторија научног центра „Демокрит" имаће за циљ да сазна ко су били ови људи и како су се посмртни остаци једне жене нашли на овој планини.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала