Из „Ербасовог“ хеликоптера „праше“ српске ракете /фото/

© Ministarstvo odbrane / Jovo MamulaХеликоптер Х-145М
Хеликоптер Х-145М  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У Центру за испитивање наоружања и војне опреме „Никинци“ данас је могло да се види како изгледа гађање из хеликоптера Х-145М који је опремљен пројектилима домаћег наоружања и домаће производње.

Хеликоптер Х-145М најсавременији је хеликоптер у својој класи, а одбрамбена индустрија Србије искористила је прилику да и такав, најсавременији хеликоптер на свету, опреми средствима из домаћег наоружања и домаће производње, истакао је министар одбране Александар Вулин, који је данас у Центру за испитивање наоружања и војне опреме „Никинци“ присуствовао гађању из хеликоптера Х-145М, у оквиру завршне фазе верификације и интеграције домаћег наоружања на „Ербасов“ хеликоптер.

„Само оно што сами произведете, само оно што сами, својом памећу знате да направите, поправите и употребите, суштински је ваше и за то не морате никог ништа да питате. Војска Србије и држава Србија су војно неутралне. Управо због тога морамо да се ослањамо на своје снаге, морамо да набављамо и из иностранства оно што нам је потребно, али и да то усавршавамо и унапређујемо“, поручио је министар Вулин.

Војска Србије ће веома брзо, већ од следеће године, имати хеликоптере Х-145М наоружане средствима из домаће производње, што ће према речима министра Вулина, значити освајање још једне способности коју војска до сада није имала.

© Ministarstvo odbrane / Jovo MamulaХеликоптер Х-145М : Лансирање ракете С-8КОМ из саћастог лансера
Из „Ербасовог“ хеликоптера „праше“ српске ракете /фото/ - Sputnik Србија
Хеликоптер Х-145М : Лансирање ракете С-8КОМ из саћастог лансера

Вршилац дужности помоћника министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић подсетио је да је ове године оборен рекорд када је у питању број нових система наоружања уведених у Војску Србије и да је сарадња са компанијом „Ербас“ важна не само за Ратно ваздухопловство, већ и за цео систем који се бави развојем, интеграцијом и тестирањем система наоружања.

Хеликоптер Х-145М опремљен је једним од најсавременијих нападно-навигационих система. У разговору са колегама из ’Ербаса‘, које овде врше опитовање, сазнали смо да је наше наоружање, што митраљеска гондола, што ракетни лансер, на нивоу најсавршенијег на свету у тој класи, које су до сада користили“, поручио је Милорадовић.

Пуковник Звонко Марић из Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије рекао је да су „Ербасови“ хеликоптери којима је опремљена Војска Србије намењени за борбену употребу и послове трагања и спасавања.

„Према уговору са компанијом ’Ербас‘, обавеза немачке стране је да произведе хеликоптер, да интегрише сву опрему која је у саставу хеликоптера, као и нападно-навигациони систем. Наша обавеза је да произведемо наоружање“, подсећа пуковник Марић и објашњава да ће на хеликоптеру Х-145М бити интегрисано домаће наоружање калибра 12,7 мм са митраљеском гондолом и лансер који ће служити за лансирање невођених ракета 80 мм, такође, из домаће производње.

Потпуковник Мирослав Зечевић из Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије истакао је да је данашњим бојевим гађањем на полигону „Никинци“ отпочела последња фаза интегрисања српског наоружања на „Ербасов“ хеликоптер.

„Данас смо могли да видимо лансирање ракете С-8КОМ из саћастог лансера. Гађање је изведено успешно, а након ове фазе уследиће детаљна анализа учинка, после које ће бити извршена интеграција наоружања и на преостале хеликоптере овог типа које смо набавили“, истакао је потпуковник Зечевић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала