У Мађарску, ипак, може једна јабука

CC0 / Pixabay / Од новембра креће извоз српске јабуке у Кину
Од новембра креће извоз српске јабуке у Кину - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Према саопштењу Националне службе за безбедност хране Мађарске (НЕБИХ), надлежна министарства одредила су да се комад воћа и поврћа за сопствену употребу, односно мање количине до пет килограма, могу у личном пртљагу путника унети у Мађарску без фитосанитарног цертификата.

Европска комисија још није одредила праг за неопходност потврде о здравственој исправности производа у случају робе која стиже у личном пртљагу. Због тога су министарства пољопривреде и финансија и Кабинет премијера одредили малу количину поврћа и воћа за коју путницима у Мађарску није потребан фитосанитарни сертификат.

То је привремена мера која се односи само на Мађарску и ако Комисија ЕУ одреди ту мању количину, тада ће мађарске мере бити повучене, преноси РТС.

НЕБИХ подсећа да се ово олакшавање ЕУ прописа односи само на јестиве биљке, па забрана уноса важи и даље за живе биљке, резано цвеће и семенски материјал. Кромпир је означен као високоризичан када је реч о биљним штеточинама, па остаје на листи забране.

Национална агенција за безбедност хране подсећа да за унос банана, ананаса, кокоса, урме и дуријана није потребна потврда о здравственој исправности, што се односи и на сушено, конзервирано и прерађено воће.

Уредба Европске уније о заштити од биљних штеточина, којом је прописано да је за унос живих биљака на територију ЕУ неопходан фитосанитарни сертификат, ступила је на снагу 14. децембра и Мађарска је од тада примењује на граничним прелазима са Србијом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала