Одбијање Тачија да дође у Тирану — равно самоубиству

© AFP 2023 / Visar KryeziuХашим Тачи
Хашим Тачи  - Sputnik Србија
Пратите нас
Одбијање Хашим Тачија, „председника“ Косова, да присуствује скупу који је организовала Тирана о „мини-Шенгену“, равно је самоубиству, сматрају косовски аналитичари.

Еди Рама је лично позвао Хашима Тачија да присуствује састанку о „мини-Шенгену“ који се организује у Тирани, али је он то глатко одбио, поручивши, између осталог, да Србија и Босна и Херцеговина нису признале Косово и самим тим не желе добро „његовој држави“.

Подсећања ради, Рама је још раније упозорио Приштину да ако не буде део овог пројекта — директно наноси штету Албанији.

Тачи (само)убија Косово

Да ли је ово знак да се политика Албаније и Косова разилази или је у питању само фарса?

Политиколог са Косова и Метохије Неџмедин Спахију нема дилему да се политике Косова и Албаније разилазе.

„Ствар је у томе што се руководство Косова понаша детињасто. Косово не треба да дозволи да државе у окружењу сарађују, а да оно буде ван тога. То значи да сâмо Косово изолује Косово. То је супротно интересима Косова. Ми смо мала земља, и једино богатство које Косово има су добри односи са суседима“, објашњава Спахију.

Приштина седи у ћошку

Погоршавање тих односа, додаје наш саговорник, равно је самоубиству.

„Ми треба да користимо сваку прилику да их унапређује и да поправи односе са Србијом, а не да седи у ћошку и гледа како други сарађују, а Косово остаје по страни“, закључује он.

Његов српски колега, политиколог Стефан Филиповић, има сасвим другачије мишљење:

„Политика Албаније и Косова не може да се разиђе и неће се разилазити јер је то дуготрајан стратешки правац. Дакле, они на неке ствари могу да различито гледају, али имају исти правац“.

Он се слаже са спекулацијама да је комуникација Едија Раме са властима у Приштини лоша, посебно јер је у току формирање нове политичке елите у Приштини, и да и то има утицаја на Тачијево одбијање Раме.

Ипак исти правац

„Дакле, постоји и персонална лоша комуникација између политичара у Тирани и Приштини. Треба узети у обзир чињеницу да се мандат Хашима Тачија ближи крају, а самим тим се и његов легитимитет полако крњи, па он покушава да то време које му је преостало искористи како би показао свој патриотизам“, верује Филиповић.

Иначе, Тачи је Рами поручио и да је Србија починила геноцид над народом Косова, као и да и данас не само да пориче те злочине, већ наставља да не признаје постојање те државе, и да је и то један од разлога што не желе да буду део овог пројекта.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала