Руска „Купола“, јединствен свемирски систем кроз који ни мува не може да пролети

© REUTERS / Mike Brown Лансирање ракете СпејсИкс Фалкон 9 са лансирне рампе у Кејп Канавералу на Флориди
Лансирање ракете СпејсИкс Фалкон 9 са лансирне рампе у Кејп Канавералу на Флориди - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Русија је заменила групу сателита за упозорење на ракетни напад „Око 1“, која је испала из строја, новим, моћним свемирским системом „Купола“, кроз који ни мува не може да пролети. Тиме су значајно повећане могућности Русије за гарантовано откривање лансирања балистичких ракета противника.

Нови систем „Купола“ требало би да постане основа свемирског ешалона система упозоравања на ракетни напад, омогућавајући знатно смањење времена откривања лансирања балистичких ракета и значајно повећавајући ефикасност и поузданост информација о ракетним претњама.

Руски војни експерти објашњавају да је Русија била приморана на такав корак, с обзиром да потенцијални противници развијају ракетне системе.

„Систем за упозоравање на ракетне нападе чинили су моћни радари ’Вороњеж‘ и ’Дарјал‘ — то су ’окате‘ станице које могу да надгледају ваздушни и космички простор на дубини од шест до осам хиљада километара. Међутим, с обзиром да су потенцијални противници почели да развијају нове ракетне системе и да су стране земље које покушавају да развију разне свемирске ударне системе повећале број лансирања, у Русији се појавила потреба да се створи поузданији систем како би се контролисала сва лансирања балистичких ракета“, рекао је за Спутњик руски војни експерт Виктор Баранец.

„Купола“ и „Тундра“ — свемирски системи будућности

Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије, генерал Валериј Герасимов ове недеље је одржао брифинг за стране војне аташее, на коме је приказао слајдове о структури система упозорења за ракетни напад на Русију.

Према речима начелника Генералштаба, Русија је ове године лансирала и још један у низу сателит Јединственог свемирског система — „Тундра“, који је повећао могућности за откривање балистичких ракета лансираних на Русију.

Баранец наводи да нову групу тренутно чине три апарата, укључујући онај који је ове године послат у орбиту, а до 2022. године у орбиту би требало да буде лансирано још девет нових сателита. Он напомиње да је систем „Око 1“, који је престао са радом 2014. године, чинило осам сателита.

„Донедавно су постојала два, а скоро смо лансирали и трећи сателит, па је на тај начин формиран Јединствен свемирски систем који је руско Министарство одбране назвало ’Купола‘. Прилично фигуративно име и одговара суштини рада. То су, као што сам већ рекао, ’окати‘ сателити који лебде у свемиру како би прекрили земљину површину радиоелектронском куполом“, објаснио је војни експерт.

Русија ће и даље развијати Јединствени свемирски систем

Баранец наглашава да ће Русија и даље развијати Јединствени свемирски систем и истовремено подсећа да је недавно почео са радом у Мордовији и нови ОТХ радар Ваздушно-космичких снага Русије Контејнер, који може да детектује „невидљиве“ авионе на удаљености од 3.000 километара.

„Руски јединствени космички систем не завршава се ту, он се стално усавршава, а у будућности ће наш Јединствени свемирски систем бити допуњен новим свемирским сателитима за надгледање, који ће сигнализирати у случају лансирања ракета противника на наше радарске станице, а оне ће упозорити централни командни штаб у случају стварне војне претње. ’Купола‘ је нови елемент у осигурању наше безбедности од изненадног ракетног напада. Подсетио бих да смо недавно почели да користимо и јединствени радар изнад хоризонта ’Контејнер‘, па тако можемо рећи да је Русија успела да створи двослојну куполу — чврсто радарско поље, двослојно“, закључио је Баранец.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала