ЕУ: Србима забрањене јабуке — банане дозвољене

Пратите насTelegramOdyssey
Путници из Србије у личном пртљагу на територији Европске уније без фитосанитарних сертификата од 14. децембра могу уносити само плодове банане, ананаса, кокоса, урми и малајског дрвета Дурио зибетхинус, док у Мађарску без „папира“ могу носити до пет килограма воћа и поврћа, саопштило је данас Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

У складу са новим ЕУ прописима о успостављању новог режима здравља биља на њиховој територији све врсте регулисаног биља и биљних производа, укључујући воће и поврће у личном пртљагу путника из свих трећих земаља, па и Србије, забрањени су за уношење на територију ЕУ — осим ако је за њих издат фитосанитарни сертификат, подсећа Министарство.

Министарство је саопштило да је европским прописима прецизирано да се забрана неће односити на мале количине биља и биљних производа које ЕК буде утврдила у складу са посебним процедурама.

Воће и поврће до пет килограма у личном пртљагу путници ће ипак моћи да унесу у Мађарску само преко граничних прелаза, јер су надлежни органи те чланице ЕУ одлучили да, за сада, за ту количину фитосанитарни сертификат није потребан.

„До доношења нових ЕУ прописа који ће дефинисати изузећа у складу са процењеним ризиком у погледу малих ’количина‘, молимо грађане да поштују ову одлуку Европске комисије приликом преласка границе са другим земљама ЕУ“, апеловало је Министарство пољопривреде.

Фитосанитарне прегледе пошиљака биља и биљних производа и издавање фитосанитарних сертификата на подручју Републике Србије обављају Пољопривредне стручне и саветодавне службе (ПСС), чији контакти су на сајту Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде, па им се грађани могу обратити, наводи се у саопштењу, а преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала