Лавров: ЕУ није у стању да реши питање Косова

© ТАСС/POOL / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Европска унија је заказала — показала је немоћ да реши косовско питање, оценио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Лавров за „Српски телеграф“ подсећа да је дијалог Београда и Приштине у Бриселу замро и да се већ дужи период не виде помаци.

„Тренутно, са наше тачке гледишта, не види се предуслов за додавање нове динамике регулисању косовског питања. На Косову се наставља постизборни хаос и борба за власт. Посреднички потенцијал ЕУ у значајној мери је девалвиран“, каже Лавров.

На питање шта је главна препрека, он одговара да, судећи по свему, ЕУ још увек није у стању да оствари утицај на косовске Албанце како би они били притиснути да користе разуман конструктиван приступ преговорима са Србијом.

„На пример — од 2013. године Приштина саботира испуњење на себе преузетих обавеза у вези са стварањем Заједнице српских општина Косова. Већ читаву годину се не укидају дискриминаторске антисрпске царине на српску робу, које су увеле косовске власти“, казао је Лавров.

Одговарајући на питање како Москва види решење косовског чвора, шеф руске дипломатије каже да се Русија залаже за постизање одрживог и узајамно прихватљивог решења на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Он је додао да решење мора да одговара међународном праву, те да добије одобрење Савета безбедности, јер се ради о обезбеђењу међународног мира и сигурности.

Лавров је казао да ће се Русија сложити само са одлуком која ће задовољити и Србе, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала