Протести у Индији први озбиљан ударац за Модија

© REUTERS / Adnan AbidiПротести у Њу Делхију.
Протести у Њу Делхију. - Sputnik Србија
Пратите нас
Индијски парламент усвојио је закон који предвиђа да се држављанство додељује грађанима који нису муслимани, а дошли су из суседних земаља, што је изазвало бес становништва и талас протеста широм земље. Бивши дописник из те земље Милан Мишић каже да су протести за премијера Нарендру Модија озбиљан ударац.

Моди покушава да промени карактер индијског друштва и државе, каже Мишић и истиче да је ово први озбиљан изазов за до сада неприкосновеног премијера и свакако удар на репутацију Индије као „најмногољудније демократије“, оценио је Мишић за Спутњик.

„Не очекујем да Моди призна пораз. Мислим да ће истрајати на спровођењу овог закона и на тај начин можда и политички дестабилизовати земљу“, сматра он.

Моди изненађен жестином протеста

Мишић каже да има утисак да је премијер Индије изненађен жестином протеста због контроверзног закона о држављанству.

„Главни проблем с тим законом је то што дискриминише муслимане који у овом моменту живе у Индији с нерегулисаним статусом и оне који би евентуално могли, у неким ситуацијама, посебно на истоку земље на граници са Бангладешом, да затраже држављанство“, објашњава саговорник Спутњика.

Према његовим речима, ради се о покушајима, пре свега, премијера Модија и владајуће Баратија Џаната партије да остваре један идеолошки пројекат, тј. да промене карактер индијског друштва и државе.

Секуларна Индија или нација хинду вере

Мишић подсећа да је Индија себе, после стицања независности 1947. године, дефинисала као секуларну заједницу свих вера, каста и слојева друштва и да је то била политика Конгресне партије Нехруа, а да се тога придржавала и његова ћерка Индира Ганди.

„Док је идеологија Баратија Џаната партије да је историја Индије на неки начин фалсификована и да она треба буде пре свега нација хинду вере“, каже он и наводи да у Индији сада има 200 милиона муслимана који су њени држављани.

Жестину протеста Мишић објашњава жељом доброг дела Индијаца да се одупру тој тзв. хиндуизацији и дискриминацији.

Коментаришући одлуку Врховног суда да за 22. јануар одложи оцену уставности закона, саговорник Спутњика каже да је суду и иначе пребацивано да је спор и да је, на неки начин, изгубио самосталност под притисцима Модија.

Нарастајуће незадовољство према Модију

Мишић каже да према Модију већ постоји једно нарастајуће незадовољство, пре свега због економске ситуације, јер није испунио нека обећања о реформама, које би, како каже, ослободиле спутану енергију у индијском друштву и економији и учиниле је можда најдинамичнијом економијом у свету.

На констатацију да ни демонстранти не показују намеру да одустану, Мишић скреће пажњу да бруталност полиције указује да би сукоб могао да ескалира.

Моди оптужује опозицију да шири лажи

Партија индијског премијера Баратија Џаната описала је нови закон као хуманитарни гест, а Моди је оптужио опозицију за протесте тврдећи да шири „лажи и гласине“.

Према новом закону, држављанство ће бити омогућено будистима, хришћанима, хиндусима, Џаинсима, Парсима и Сикима који су напустили Пакистан, Авганистан и Бангладеш 2015. због верског прогона.

Протести се не смирују

Протести бесне широм Индије већ неколико дана, а у међувремену су постали и насилни.

Јуче и данас протести су избили у најмање 15 градова широм земље упркос стриктној забрани јавних окупљања, укључујући престоницу Њу Делхи.

Демонстрације су организоване и у Утар Прадешу, Асаму, Западном Бенгалу, Керала Карнатаки… На хиљаде људи изашло је протеклих дана на улице, а у насиљу је погинуло најмање троје људи.

Метро у главном граду отежано ради, неке станице су затворене, а због проблема у саобраћају уопште, индијска национална авиокомпанија „Ер Индија“ и компанија „Индиго“ нуде путницима рефундирање средстава за бројне домаће и иностране летове.

Телекомуникациона компанија „Водафон“ саопштила је да су њихове услуге у прекиду у неким деловима Њу Делхија, тврдећи да је реч о директиви владе.

Велики број људи окупио се и у Мумбају, Калкути, Хајдерабаду и другим великим градовима, а у Мумбају се очекује да се демонстрантима придруже и глумци из Боливуда.

Полиција је привела неколико стотина демонстраната у кључним индијским градовима јер су пркосили забрани протеста, а власти су прибегле и неким другим мерама, па је тако интернет био блокиран у неким деловима Њу Делхија, што је тактика коју власти користе у другим деловима земље, попут спорног Кашмира.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала