Нови уговор Украјине и Русије о транзиту гаса до Нове године

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаГасна компанија "Укргасдобича" у Лавовској области Украјине
Гасна компанија Укргасдобича у Лавовској области Украјине - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија и Украјина ће петогодишњи уговор о транзиту руског гаса преко украјинске територије потписати до Нове године, изјавио је вицепремијер Русије Дмитриј Козак.

„То ће бити нови уговор, а његови кључни суштински услови за наредних пет година су усаглашени. До Нове године ћемо потписати тај уговор“, рекао је Козак.

Он је навео да ће обим транзита бити довољан за потребе европских потрошача, не прецизирајући његов износ.

„Гаспром“ је раније саопштио да су Русија и Украјина потписале протокол договора о даљем транзиту гаса кроз украјинску територију и решавању узајамних потраживања.

„Руска и украјинска страна потписале су протокол договора о продужавању транзита гаса преко територије Украјине и решавању узајамних потраживања“, саопштено је у „Гаспрому“.

Преговори Русије и Украјине о гасу одржани су у Минску и трајали су око шест сати. У саставу руске делегације били су вицепремијер Русије Дмитриј Козак, министар енергетике Александар Новак и директор „Гаспрома“ Алексеј Милер.

Украјину су на преговорима представљали министар енергетике и заштите животне средине Алексеј Оржељ, извршни директор „Нафтогаса“ Јуриј Витренко и шеф „Оператера система за транспорт гаса Украјине“ Сергеј Макогон.

Раније је директор украјинске компаније „Нафтогас“ Андреј Кобољев саопштио да је Кијев спреман да потпише нови уговор о транзиту руског гаса без претходног решавања питања о компензацији од три милијарде долара коју је руском „Гаспрому“ наложио Стокхолмски суд.

Ситуација у вези с уговором

Постојећи уговор о испоруци и транзиту гаса истиче крајем године. Москва и Кијев воде билатералне преговоре, као и преговоре у трилатералном формату, у којима учествује Европска комисија, ради закључивања новог уговора.

Деветнаестог децембра је одржан састанак у Немачкој, након којег је потпредседник Европске комисије Марош Шефчович изјавио да су стране постигле „принципијелни споразум“. Данас су представници „Гаспрома“ и „Нафтогаса“ предложили да се преговори о гасу воде у Минску.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала