Руско оружје нема пандан у свету

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаТенк Т-14 Армата на војној паради за Дан победе
Тенк Т-14 Армата на војној паради за Дан победе  - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је у усавршавању свог оружја отишла далеко испред многих, а у неким областима је и произвела оружје које нема пандан у свету, каже војни експерт Алексеј Леонков, коментаришући Путинову изјаву да је Русија успела да одржи и развије своју одбрамбену индустрију и обнови своју производну базу.

У свом годишњем интервјуу Владимир Путин је рекао да је Русија успела да издвоји хиљаду милијарди рубаља за производњу најновијих система наоружања, и да је пракса показала да је то био добар потез.

Леонков истиче да је Русија успела да постигне успешну модернизацију предузећа за производњу оружја, упркос санкцијама.

„Обишао сам многе војно-индустријске комплексе и својим очима сам видео како су обновљене машине, опрема и инструменти који се користе за прављење оружја и војне технике. Јасно је да се ради о скупој техници која није добијена на једноставан начин, а посебно када су уведене санкције“, каже Леонков.

Леонков напомиње да су у модернизацији предност имала предузећа која се баве ракетном и противваздушном одбраном.

„У совјетско време интеграторе су производиле бивше совјетске републике, као и моторе за хеликоптере. Није било погона за моторе, турбине, нити турбинских постројења. То се све производило у Украјини, али ми смо све то у међувремену обновили и покренули. Јасно је да модернизација није захватила све секторе одједном, већ оне најважније. Предност су добила предузећа повезана са ракетним снагама и снагама противваздушне одбране. Бродоградња се активно модернизује, јер је председник рекао да је морнарица само једна од перспективних сфера. Сада још трају процеси везани за ваздухопловну индустрију“, наводи Леонков.

Експерт истиче да Русија оживљава сопствену индустрију, која би требала да производи машине и опрему, не само за војску, већ и за цивилни сектор.

„Када се овај процес одвија на најуспешнији начин, свакако да то има позитиван ефекат, јер су предузећа војно-индустријског комплекса по технологијама права локомотива — о томе је и председник говорио. То је заиста тако, јер је ниво технологија које се тренутно развијају у одбрамбеној индустрији далеко испред оног што се ради у цивилној индустрији. Није узалуд усвојен програм према ком би део производа који је рађен у наменској индустрији требао да буде намењен и за цивилну“, каже Леонков.

Армија и војна индустрија — гаранти развоја Русије

Леонков сматра да Русија треба да настави тренд развоја одбрамбене индустрије због чињенице да Запад активно развија савремене типове оружја.

„Нажалост, неки партнери на Западу нашу модернизацију војске и јачање сопствених граница доживљавају као агресивне намере Русије, иако се Русија у својим плановима и у својој војној доктрини бави само питањима одбране. Немамо намеру да се територијално ширимо, нити да некога нападамо, али и не препоручујемо да се неко шали са нашим суверенитетом. Знамо да Запад активно развија савремене врсте оружја повезане са вештачком интелигенцијом и милитаризацијом свемира. Има још много изазова. Због свега тога је важан развој технологија и развој војне индустрије. Дакле — новац је тамо уложен и улагаће се, тако да су наша армија и војна индустрија гаранти развоја наше земље“, закључио је Леонков.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала