Вучић најавио историјски сусрет у Београду: Сада постигнути конкретни договори

© Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJEАлександар Вучић, Еди Рама и Зоран Заев
Александар Вучић, Еди Рама и Зоран Заев - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су у Тирани постигнути конкретни договори о сарадњи Србије, Северне Македоније и Албаније, а да ће све бити завршенo до следећег сусрета у Београду, крајем јануара.

„Биће то историјски сусрет због онога што ћемо до тада завршити“, рекао је Вучић после тројног састанка са премијерима Северне Македоније и Албаније, Зораном Заевом и Едијем Рамом.

Он је новинарима рекао да је договорена већа узајамна сарадња служби и органа за ванредне ситуације, заједничко деловање ватрогасних и полицијских јединица у случају пожара, поплава, земљотреса... свега што су све три земље прошле.

Протест у Тирани, Вучића сачекала парола „Косово је срце Албаније“

Вучић је навео да је договорено и постојање јединствене датотеке:

„Биће умрежени системи да можемо да помогнемо једни другима и да одмах и реагујемо и да сви капацитети буду доступни свима.“

Најавио је да ће до краја године бити конкретизовано и то да се само са личном картом може путовати у све три земље.

Креиран је, каже, и софтвер за јединствено тржиште рада, што ће омогућити и веће привлачење инвеститора.

„Јединствено тржиште рада је договорено, па ако Албанац или Македонац пређе у Србију, довољно је да користи свој телефон или компјутер и да се пријави за жељу са радом. Дакле, ако Албанац пређе у Србију и пожели да ради, ми ћемо већ имати његове податке, јер смо умрежени. Тако ће бити и у обрнутом случају.“ 

Како каже, то значи да се у року од пет дана добија евиденциони број и радник може да ради на територији све три земље.

„То је револуција и фантастична вест. Покрићемо много рупа“, рекао је Вучић и додао да ће то донети „драматичан прилив инвестиција, јер је странцима важно да имају сигурност“.

Каже, такође, да ће на граничном прелазу Табановци бити повећан број прилазних трака и царинских вага, а да је од 1. децембра успостављена фитосанитарна инспекција.

„Покушаћемо додатно да се приближимо у царинама“, најавио је председник и рекао да је циљ да царине раде 24 сата дневно.

Како каже, на састанку је било речи и о овлашћеним економским оператерима који не морају да прегледају камионе са робом на самом прелазу, већ могу и пре или после прелаза.

Такође, Вучић је најавио разговоре и око зелене енергије, што неће бити лака тема због фидин тарифа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала