Законодавни одбор Скупштине Црне Горе: Предложени закон о слободи вероисповести неуставан

© Sputnik / Милена ЦмиљанићЗастава Црне Горе
Застава Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите нас
Данас је Скупштини достављено мишљење о Предлогу закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница који је поднела Влада Црне Горе са аспекта надлежности Законодавног одбора. Правна служба, која је задужена за усклађивање и обраду закона у процедури, окарактерисала је предложени закон као неуставан!

Данас је Скупштини достављено мишљење о Предлогу закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница који је поднела Влада Црне Горе са аспекта надлежности Законодавног одбора. Правна служба, која је задужена за усклађивање и обраду закона у процедури, окарактерисала је предложени закон као неуставан, преноси „ИН4С“.

„Предлог закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница није усклађен са Уставом и правним системом Црне Горе, а поједине одредбе садржане у њему нису карактеристичне за важећи правни систем. Начин на који је израђен овај предлог закона, односно начин на који су формулисане поједине одредбе, одступа од принципа позитивне законодавне праксе, а који су дефинисани и правно-техничким правилима за израду прописа која се примењују приликом израде закона: јасноћа, сажетост, прецизност и разумљивост норме, међусобна повезаност и усклађеност норми у оквиру самог предлога закона“, наводи се у мишљењу.

„У уставноправном поретку Црне Горе право својине се може одузимати само уз претпоставке прописане Чланом 58 став 2 Устава, а уставна заштита права својине подразумева обавезу државе да право својине штити, односно да га не повређује. У складу са тим, законодавац не може да угрози право својине као такво, посредно или непосредно. Претходно наведене неусклађености са Уставом потребно је сагледати и у контексту уставног начела одвојености државе од верских заједница (Члан 14 Устава). Имајући у виду и Члан 64 предлога закона, у евентуалној примени закона, верске заједнице би користиле објекте који су у државној својини, или би државни органи одлучивали о коришћењу или некоришћењу верских објеката и земљишта, што је, мишљења сам, супротно уставном начелу одвојености државе и верских заједница, као и принципу равноправности верских заједница“, додаје се у мишљењу Законодавног одбора .

Влада Црне Горе утврдила је иновирани Предлог закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, којим се у потпуности прихватају смернице Венецијанске комисије, казао је потпредседник Владе ЦГ за политички систем, унутрашњу и вањску политику Зоран Пажин пре две недеље. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала