Европски партнери Русије очекују од Американаца разјашњење о санкцијама

© Фото : ГастрансГрадња крака гасовода "Турски ток" на територији Србије
Градња крака гасовода Турски ток на територији Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство финансија САД и европски партнери Русије одржаће данас консултације поводом санкција против „Северног тока 2“, рекао је новинарима вицепремијер Русије Дмитриј Козак.

Министарство финансија САД саопштило је 21. децембра да су на снагу ступиле санкције против гасовода „Северни ток 2“ и „Турски ток“. САД су затражиле од компанија које граде цевоводе да под хитно прекину тај посао. Компанија „Алзеас“ која се бави постављањем гасовода већ је обуставила рад.

„Данас ће бити одржане консултације Министарства финансија САД и наших европских партнера ради разјашњавања шта те санкције значе. Оне су формулисане недовољно јасно. Европљани не разумеју, пре свега, шта то значи“, рекао је Козак.

Према његовим речима, када буде схваћена суштина санкција — када почињу да делују ограничења и у ком обиму ће важити за европске компаније — биће могуће говорити о њима.

„За сада је још рано“, рекао је Козак.

© Фото : Nord Stream 2 / Paul LangrockПолагање цеви током изградње гасовода "Северни ток 2" у Лубмину
Европски партнери Русије очекују од Американаца разјашњење о санкцијама - Sputnik Србија
Полагање цеви током изградње гасовода "Северни ток 2" у Лубмину

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, укупног капацитета педесет пет милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. Нови цевовод треба да буде изграђен поред „Северног тока“.

До 8. јануара треба да буде завршен копнени део „Турског тока“, а турски председник Реџеп Тајип Ердоган је за тај датум најавио отварање тог међународног гасовода у Истанбулу, уз присуство руског председника Владимира Путина.

„Гаспром“ је 19. новембра саопштио да завршава последње припреме пре пуштања у рад гасовода „Турски ток“, што би требало да се догоди до краја 2019. године. Тренутно су оба крака напуњена гасом. Компресорска станица „Руска“ и обалски део у Русији спремни су да почну са радом. Истовремено се приводе крају радови на пријемном терминалу у Турској.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала