Обуставите радове: Америчке санкције против „Северног тока 2“ ступиле на снагу

© Фото : © Nord Stream 2 / Axel SchmidtШведски брод за постављање цеви и пловила за подршку током полагања цеви гасовода „Северни ток 2“
Шведски брод за постављање цеви и пловила за подршку током полагања цеви гасовода „Северни ток 2“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство финансија САД саопштило је да су америчке санкције против гасовода „Северни ток 2“ и „Турски ток“ ступиле на снагу, те да САД захтевају од свих компанија које се баве изградњом тих цевовода да обуставе радове.

У документу се прецизира да све компаније које су продавале или издавале путем лизинга бродове за постављање цеви на дубини од преко 100 стопа испод површине мора за изградњу ових гасовода, моментално обуставе своје услуге.

Изградња гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија
Америчке санкције против „Северног тока 2“ — пуцањ у празно

Санкције, међутим, неће важити у појединим ситуацијама и то уколико је за обуставу радова потребно одређено време како би се осигурала безбедност цевовода, радника или других лица, као и зарад заштите околне средине.

Сходно документу, амерички државни секретар и министар финансија дужни су да у наредних 60 дана представе све своје предлоге о томе против којих компанија је потребно увести додатне санкције.

Како је раније најавио сенатор Ренд Пол, ове санкције ће се у највећој мери одразити на активности швајцарске компаније „Олсиз“ и италијанске „Саипем“. Поред тога, санкције ће обухватити и активности других компанија из Аустрије, Немачке, Холандије, Француске, Финске и Шведске.

Подсетимо, амерички председник Доналд Трамп потписао је одбрамбени буџет САД, који, између осталог, подразумева увођење ограничавајућих мера против гасовода „Северни ток 2“. С тим у вези је компанија „Олсиз“ обуставила своје активности и затражила од америчких власти да прецизира на који начин ће се санкције примењивати.

Истовремено, канцеларка Немачке Ангела Меркел одлучно је реаговала на одлуку америчког Конгреса да усвоји закон који предвиђа увођење санкција „Северном току 2“. Изјава Меркелове се може оценити као „објава рата“ америчком председнику Доналду Трампу, пише немачки „Билд“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала