Рохани: Јапан предложио Ирану начин да „сломи“ америчке санкције

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПредседник Ирана Хасан Рохани
Председник Ирана Хасан Рохани - Sputnik Србија
Пратите нас
Јапан је Ирану предложио начин како да се одупре америчким санкцијама, рекао је ирански председник Хасан Рохани након званичне посете Токију.

„Јапанци су изнели нови предлог о савладавању америчких санкција, а и ми смо имали свој предлог. Разговарали смо о томе и договорили се да наставимо консултације о том питању“, рекао је Рохани, осврћући се на састанак с јапанским премијером Шинзом Абеом.

Председник Ирана је навео да се и европске и друге земље труде да реше проблем америчких санкција Техерану, али није навео детаље у вези с предлозима за одупирање тим ограничавајућим мерама.

Рохани је, такође, нагласио да америчке санкције не подржава нико „осим једне или две земље“.

Председник Ирана је нагласио да санкције Вашингтона против Техерана нарушавају међународне норме и да неће донети никакве резултате. „Американци ће бити принуђени да напусте тај погрешан пут“, додао је Рохани.

Јапан неће учествовати у америчкој коалицији

Према његовим речима, Јапан не намерава да ступа у коалицију са САД за безбедност у Персијском заливу.

„Јапан подржава план Ирана о миру у Ормуском мореузу. Јапан је отворено саопштио да неће учествовати у америчким плановима за заштиту безбедности у региону“, рекао је Рохани.

© AFP 2023 / ALI MOHAMMADIИрански војници на ратној морнарици
Рохани: Јапан предложио Ирану начин да „сломи“ америчке санкције - Sputnik Србија
Ирански војници на ратној морнарици

Токио је раније саопштио да разматра могућност слања својих војника на Блиски исток изван мисије САД. Ирански председник је, поводом најаве САД о формирању коалиције, предложио алтернативну варијанту — формирање регионалне коалиције која би чувала безбедност у тој области.

„Шесторка“ међународних преговарача (Велика Британија, Француска, Немачка, Кина, Русија, САД) и Иран потписали су 2015. године Заједнички свеобухватни план дејстава у вези с иранским нуклеарним програмом. Споразум је подразумевао укидање санкција у замену за ограничавање нуклеарног програма Ирана.

У мају 2018. године САД су једнострано иступиле из Споразума и обновиле санкције против Ирана. Техеран је најавио етапно укидање својих обавеза из споразума уколико остали учесници у споразуму не буду испуњавали оно на шта су се обавезали документом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала