Скандал у Бриселу: Седиште ЕУ градили мигранти без папира

CC BY-SA 4.0 / / Зграда "Европа" у Бриселу
Зграда Европа у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Европска унија је суочена са непријатном ситуацијом због тврдњи да је њено ново седиште „Европа“, познато и као „свемирско јаје“, изграђено уз помоћ нерегистрованих мигрантских радника који повремено нису плаћани.

Зграда Европског савета у Бриселу, која садржи стаклену структуру јајастог облика, отворена је 2016. и коштала је 350 милиона евра.

На отварању је поручено да симболизује све најбоље у вези са Унијом. Међутим, званичници ЕУ су сада суочени са наводима, које је објавио белгијски лист „Стандард“ у вези са пословном праксом подизвођача који су радили на том пројекту, преноси „Гардијан“.

Тужиоци су отворили истрагу против једног од њих — компаније „Груп дајмонд сервисес“ (ГДС), која је прогласила банкрот 2015. — након изјава бугарских радника, који тврде да нису плаћени, објавио је белгијски лист.

Загубљен предмет

Истрага је обустављена у октобру због недостатка доказа, али је „Стандард“ открио да су тужиоци заправо загубили тај предмет током четири године од почетка истраге.

Један од радника, Бејхан Џелилов (43), рекао је за „Стандард“ да неколико чланова тима није имало белгијске боравишне исправе: „Нико од нас није потписао уговор, нисмо били осигурани“.

© AP Photo / Kirsty WigglesworthРадници тврде да нису потписали уговоре и да нису били осигурани...
Скандал у Бриселу: Седиште ЕУ градили мигранти без папира - Sputnik Србија
Радници тврде да нису потписали уговоре и да нису били осигурани...

Главне компаније, „Интербилд“ и „Јан де Нул“, које су добиле тендер за изградњу здања, саопштиле су за „Стандард“ да не знају за било какву експлоатацију радника од стране подизвођача.

Портпарол „Јан де Нула“ је рекао да је ГДС убрзо уклоњен из пројекта јер се та компанија „није придржавала уговора и технички није правилно изводила радове“.

Он је додао да се проверавало да ли радници имају потребна документа и да су тек након прелиминарне инспекције могли да добију приступ месту градње.

„Зато су добијали лични беџ са сликом из пасоша. Особе без дозволе нису могле да уђу на градилиште“, рекао је.

Званичник Савета ЕУ је рекао да је белгијска држава била главни извођач радова на новом седишту.

Он је додао да Савет није обавештен о било каквим проблемима у вези са условима рада извођача или подизвођача.

„Сви уговори за изградњу и одржавање које Савет директно предузима су у складу са белгијским законом о раду“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала