Спејс форс: Формиране америчке снаге за ново светско подручје за вођење рата

© AP Photo / Andrew HarnikПредседник САД Доналд Трамп потписао, формирају се космичке снаге "Спејс форс"
Председник САД Доналд Трамп потписао, формирају се космичке снаге Спејс форс - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник САД Доналд Трамп званично је објавио оснивање новог огранка америчке војске — „Спејс форс“ — са циљем да се, како је рекао, ефикасније организује одбрана америчких интереса у свемиру, а посебно сателита за навигацију и комуникацију.

Овај огранак америчке војске званично је формиран потписивањем буџета одбрамбене политике за фискалну 2020. године.

Медији оцењују да је потписивањем буџета Трамп остварио победу за један од својих највиших националних безбедносних приоритета, само два дана након што је Представнички дом Конгреса изгласао његов опозив.

„Свемир је ново светско подручје за вођење рата. Ми водимо, али не довољном разликом. Ипак, ускоро бити далеко испред свих“, рекао је Трамп на церемонији потписивања у здруженој бази „Ендруз“, недалеко од Вашингтона.

Трамп је рекао и да ће главнокомандујући овим огранком бити Џон Рејмонд, као и да ће за прву годину постојања за потребе овог огранка из буџета бити издвојено 40 милиона долара, а укупно ће запошљавати 200 људи. Тај огранак америчке војске, међутим, није предвиђен за слање борбених снага у свемир.

Како је објаснио министар одбране Марк Еспер, ослањање САД на способности у свемиру драматично је порасло, а данашњи свемир је постао својеврсно поприште за ратовање. Он је истакао да одржавање америчке доминације у свемиру неће бити мисија нове службе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала