Спутњику уручено специјално признање УНС-а за серијал „Србија памти“ /видео, фото/

© Sputnik / Радоје ПантовићУНС-ови лауреати
УНС-ови лауреати - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Екипи Спутњика је данас у оквиру додела годишњих награда Удружења новинара Србије уручено специјално признање за серијал посвећен 20. годишњици НАТО бомбардовања СР Југославије.

Екипа Спутњика добила је признање за серијал од три репортаже под називом „20 година од НАТО агресије — Србија памти“. Ауторке тих репортажа су новинарке Сенка Милош, Маша Радовић и Наташа Милосављевић.

Спутњик је признање добио због креативног и иновативног приступа једног од најважнијег датума за наше друштво у овој години, наводи се у образложењу.

Из три лична угла саговорника Сенке Милош, Маше Радовић и Наташе Милосављевић успели су да анализирају, истраже и документују најшире аспекте догађаја који је обележио све наше животе — од детињства под бомбама и прекинуте младости, до високе политике и војне стратегије — ауторке серијала успеле су веродостојно да врате сећање публици стављајући историјске елементе у релативан контекст дистанце од две деценије.

У име екипе Спутњика награда је уручена уредници Наташи Милосављевић.

Милосављевићева је рекла да су се, иако су млада редакција, потрудили да оживе тај догађај и младе упознају са оним што се дешавало.

„Посебан успех је и то што је серијал преведен на стране језике, чиме је наша мисија испуњена — послали смо истину у свет“, нагласила је Наташа Милосављевић.

© Sputnik / Радоје ПантовићНаташа Милосављевић и Сенка Милош са признањем које је уручено Спутњику
Спутњику уручено специјално признање УНС-а за серијал „Србија памти“ /видео, фото/ - Sputnik Србија
Наташа Милосављевић и Сенка Милош са признањем које је уручено Спутњику

Удружење новинара Србије доделило је новинарске награде за 2019. годину. Жири је једногласно одлучио да Награду за животно дело додели фотографкињи Горанки Матић.

Награду за уређивање „Димитрије Давидовић“ добио је главни и одговорни уредник Другог програма Радио-телевизије Војводине Атила Мартон. Емисијама из програма мањинских заједница које су биле врста „програмске попуне“, наводи се у предлогу за награду, Мартон је „удахнуо нови живот“.

Награду „Богдан Тирнанић“ за коментар/колумну добио је уредник економске рубрике листа „Данас“ Александар Милошевић.

© Sputnik / Радоје ПантовићСпецијално признање за серијал посвећен 20. годишњици НАТО бомбардовања СР Југославије
Спутњику уручено специјално признање УНС-а за серијал „Србија памти“ /видео, фото/ - Sputnik Србија
Специјално признање за серијал посвећен 20. годишњици НАТО бомбардовања СР Југославије

Добитник награде „Лаза Костић“ у категорији вест и извештај је новинар недељника НИН Вук З. Цвијић за информацију која је „обележила ову годину“, да је узбуњивач Александар Обрадовић из Крушика ухапшен.

„За време свог вишедеценијског рада Цвијић је објављивао текстове који су откривали афере, спрегу криминала, корупције и представника власти“, стоји у предлогу.

Награду „Лаза Костић“ за репортажу добио је новинар РТС-а Далибор Жарић за телевизијску репортажу под називом „Филип Филиповић, задња пошта Куршумлија“, која је емитована у „Око магазину“.

Награда „Лаза Костић“ за сатиру припала је нишком новинару, колумнисти портала „Јужне вести“ и листа „Глас југа“ Драгославу Петковићу за „вишегодишњу серију сатиричних колумни писаних аутентичним старонишким језиком, а у којима врло вешто, врцаво и домишљато коментарише актуелне не само нишке, него и шире друштвене појаве, догађаје и проблеме“.

Специјална награда за публицистику „Жика М. Јовановић“ припала је Слободану Гиши Богуновићу за дело „Људи ’Политике‘ — лексикон сарадника (1904/1941)“.

Поред екипе Спутњика, добитници специјалних признања УНС-а су и дописник „Вечерњих новости“ из Париза Горан Чворовић и новинар телевизије Н1 Адам Сантовац.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала