Свечаност поводом осам векова аутокефалности СПЦ

© AP Photo / Дарко ВојиновићДетаљ прелепе куполе Храма Светог Саве
Детаљ прелепе куполе Храма Светог Саве - Sputnik Србија
Пратите нас
Свечаном академијом у Храму Светог Саве Српска православна црква и Град Београд обележили су вечерас, у присуству патријарха Иринеја, 800 година аутокефалности СПЦ.

„Београд вечерас с поносом слави осам векова аутокефалности СПЦ. Осам векова постојања наше цркве је осам векова постојања наше државе. То је и јасан доказ да смо ми један од најстаријих народа са дугом државном и црквеном традицијом“, рекао је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је најавио да ће у наредној години бити завршен Храм Светог Саве, а биће уређена и читава околина Храма.

„Наредну годину Београд очекује са пуним поносом, јер коначно можемо да кажемо да се са пуним поносом сећамо своје историје, да се ње не стидимо, већ да је истичемо, да је се сећамо како бисмо обезбедили за грађане бољу будућност и корачали као народ напред“, закључио је Весић.

Он је додао да је Србија пре осам векова, поред аутокефалности цркве, добила Законоправило, крмчију Светог Саве, односно први српски Устав, тако да ове године можемо да кажемо да славимо и осам векова уставности.

„Мало је народа у свету који могу да се подиче уставношћу дугом толико векова, као и постањем сопствене државе. Управо зато овај догађај је за нас важан да се подсетимо тога шта смо били, да чувамо успомену на нашу уставност, државу и цркву“, рекао је Весић.

Свечана академија, у режији Саше Габрића, а чији сценарио потписују Милован Витезовић, Братислав Петковић и Саша Габрић, протекла је у беседама глумаца београдских позоришта који су тумачили ликове Светог Саве, Светог Николаја Велимировића, Доментијана Хиландарца и Михајла Пупина.

Најлепше духовне и световне српске песме поводом обележавања овог значајног јубилеја изводио је Хор РТС-а под руководством маестра Бојана Суђића.

Свечаности у крипти Храма присуствовали су и потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, председник Српске листе Горан Ракић и бројни представници Града Београда, културног и јавног живота Србије и дипломатског кора, пренео је Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала