У недељу на Спутњику: Како Србе чува Богородица са Косова коју нико не чува

© Sputnik / Дејан СимићИако је из безбедносни разлога затворена, отац Ђорђе отвара врата цркве за све ходочаснике који долазе из свих крајева, али и за туристе.
Иако је из безбедносни разлога затворена, отац Ђорђе отвара врата цркве за све ходочаснике који долазе из свих крајева, али и за туристе. - Sputnik Србија
Пратите нас
У наставку ексклузивног серијала „Спутњик на српском Косову“ у недељу вас водимо у Призрен, царски град на Бистрици. Доносимо причу о цркви Богородице Љевишке.

Један од најлепших и највреднијих споменика српске средњовековне уметности и културе, вршњакиња париске катедрале Нотр Дам, пропада ограђен бодљикавом жицом.

Иако је под заштитом Уједињених нација, о овом бисеру брине само један човек, отац Ђорђе, млади свештеник који је у град очишћен од Срба дошао са женом и бебом.

С њим разговарамо о томе зашто црква Богородице Љевишке није обновљена после погрома када је на њу пуцано и када су запаљене фреске којима се дивио цео свет.

Видећете и како се служи у потпуном мраку у баштини значајној за цело човечанство, коју треба да штити Унеско. И сазнаћете ко је за то одговоран, ко може да помогне да се ситуација промени.

Погледајте како малобројни призренски Срби деле судбину Богородице Љевишке.

Ексклузивни серијал „Спутњик на српском Косову“ можете пратити на нашем порталу, Фејсбук профилу и Јутјуб каналу.

У наставку вас очекује интервју са игуманом Дечана Савом Јањићем, исповест две монахиње, које су једине Српкиње које још живе у Ђаковици у манастиру Успења Пресвете Богородице, али и приче о животу обичног, најобесправљенијег народа у Европи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала