Украјина и Русија решиле гасни спор: Обелодањени детаљи споразума

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаРадник украјинске гасне компаније у Лавовској области
Радник украјинске гасне компаније у Лавовској области - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва и Кијев постигли су договор око испоруке руског гаса преко територије Украјине — „Гаспром“ ће „резервисати“ пролазак 65 милијарди кубних метара гаса за 2020. годину, док ће у периоду од 2021. до 2024. године та количина износити 40 милијарди кубика уз услов да се поштује конкурентска тарифа, изјавио је шеф „Гаспрома“ Алексеј Милер.

Украјински „Нафтогас“ преузеће на себе улогу агента „Гаспрома“ када је у питању организација транзита гаса и преузеће све ризике које са собом носи прелазни период.

Истовремено, истакао је Милер, руски „Гаспром“ исплатиће „Нафтогасу“ суму у износу око 2,9 милијарди долара у складу са већ усвојеним одлукама Стокхолмског суда, а Украјина се обавезала да ће повући све тужбе као и сва остала потраживања.

С тим у вези огласио се и министар енергетике Украјине Алексеј Оржел, који је рекао да је све ове договоре потребно спровести у дело до 1. јануара, када истиче актуелни уговор о испоруци руског гаса кроз Украјину.

„Јако је важно да све ово реализујемо и у пракси, правно гледано, и то до 1. јануара“, нагласио је Оржел.

Такође је навео и да ће тарифа на транзит гаса у будућности порасти у складу са смањењем количине гаса који се транспортује, као и да су обе стране са тим сагласне.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала