Заев: Позивам све лидере са Западног Балкана у Београд

© AP Photo / Boris GrdanoskiЗоран Заев
Зоран Заев - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Премијер Северне Македоније Зоран Заев изјавио је да ће Албанија и Северна Македонија преузети софтверски систем из Србије који ће омогућити грађанима тих двеју земаља да могу електронски да аплицирају за посао.

Заев је објаснио да ће тај систем отворити прилику свим грађанима Србије, Северне Македоније и Албаније да раде у ове три земље без додатних докумената, радних дозвола или виза.

Заев је на конференцији за медије у Тирани након састанка с председником Србије Александром Вучићем, председником Црне Горе Милом Ђукановићем и премијером Албаније Едијом Рамом у оквиру иницијативе о „малом Шенгену“ рекао да ће након наредног састанка у Београду, крајем јануара или почетком фебруара 2020, грађани Србије, Северне Македоније и Албаније већ моћи да осете користи од ове регионалне сарадње.

Како је казао, 24-часовна сарадња царинских служби на граници између Србије и Македоније већ даје резултате.

Он је такође нагласио да су Северна Македонија и Србија успеле за четири недеље, након састанка у Охриду, да договоре отварање новог граничног прелаза Лојане-Миратовац, од којег у 95 одсто случајева пре свега имају корист Албанци са обе стране границе.

Заев је рекао да ће ускоро царинске службе Северне Македоније и Албаније потписати споразум о „ван стоп шоп“ на граничном прелазу Кјафаса, исти као онај што већ постоји на српско-македонском граничном прелазу, чији је примарни циљ да се оствари слободан проток у региону без икаквих задржавања.

Македонски премијер је позвао лидере свих земаља у региону да учествују на састанку који ће бити одржан у Београду.

Подсетио је да су у току разговори о беспапирним системима који би користиле царинске службе земаља региона и друге агенције.

„Причали смо о креирању могућности да било који грађанин света када једном уђе у овај регион, да му више не требају додатна документа када буде путовао у целом региону Западног Балкана. Ако Кинез слети на аеродрому у Београду, може слободно да путује у свих шест земаља региона“, нагласио је Заев.

„Мали Шенген“ позитивна порука

Заев каже да је ова иницијатива позитивна порука, да она заправо представља ЦЕФТА плус, РИКО плус, Берлински процес плус и изразио наду да ће европски партнери то подржати и препознати.

„Следећи састанак ће бити у Београду, а након тога очекујем да то буде у Подгорици, да будемо тамо и надамо се да може то да се настави и у Приштини или Сарајеву, па таман након избора да поново будемо домаћини у Северној Македонији“, казао је Заев.

Када је реч о европским интеграцијама, он је нагласио да је ова иницијатива само њихово додатно убрзање и ништа даље, те да служи отклањању нетрпељивости у региону на путу ка ЕУ.

„Подршка коју добија из ЕУ и САД говори о томе. На путу ка ЕУ да се трансформишемо јер ми можемо да се европеизујемо кроз такве врсте сарадње, а дужност нам је свакако да то и радимо у интересу наших грађана, привреде“, казао је Заев.

Он је нагласио да политичари као „слуге народа“ треба да раде оно што је у интересу грађана и да омогуће европску перспективу што је пре могуће.

Када је реч о недавном земљотресу у Драчу, Заев је рекао да још осећа емоције након данашње посете том граду и изразио наду да је помоћ која је стигла из суседних земаља, као и из међународне заједнице, макар мало помогла албанском народу.

„Позивам све привреднике и државне институције да заједно помогнемо и да будемо солидарни, јер то је такође део регионалне сарадње“, казао је Заев.

Он је закључио да ће на састанку у Београду службе за заштиту и спасавање Србије, Северне Македоније и Албаније потписати протоколе о брзој реакцији за спасавање у таквим катастрофалним ситуацијама, попут недавног земљотреса у Албанији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала