Председнички избори у Хрватској: Милановић и Колинда иду у други круг

© AP Photo / Darko VojinovicЗоран Милановић
Зоран Милановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Зоран Милановић и Колинда Грабар Китаровић по свему судећи биће учесници другог круга председничких избора у Хрватској који ће се одржати почетком јануара.

Кандидат СДП Зоран Милановић води са 29,60 одсто гласова, док је на другом месту актуелна председница и кандидат ХДЗ Колинда Грабар-Китаровић са 26,77 одсто, показали су прелиминарни резултати које је објавила Државна изборна комисија. На трећем месту је Мирослав Шкоро са 24,37 одсто гласова.

​Председник би био изабран у прво кругу да је освојио већину гласова свих бирача који су изашли на изборе. Пошто се то није догодило, двоје кандидата са највећим бројем гласова иде у други круг, који се одржава за 14 дана, у овом случају — 5. јануара 2020. године.

Данашње председничке изборе, седме од када је Хрватска стекла самосталност, прати рекордних 24.270 посматрача. Осим у Хрватској, гласало се у још 47 држава, а због временске разлике дијаспора је у некима од њих почела да гласа синоћ.

У ХДЗ уверени да ће Китаровићева добити гласове Шкориних бирача

У Хрватској демократској заједници уверени су да ће кандидаткињи њихове партије Колинди Грабар-Китаровић у другом кругу председничких избора свој глас дати већина оних који су данас у првом кругу гласали за Мирослава Шкору.

Заменик председника ХДЗ Милијан Бркић изјавио је да су резултати очекивани и да је више пута рекао да ће Колинда Грабар-Китаровић победити у другом кругу и "наставити низ пет плус пет тј. одрадити 10 година мандата".

© AP Photo / Darko BandicКолинда Грабар-Китаровић снимљена на гласачком месту.
Председнички избори у Хрватској: Милановић и Колинда иду у други круг - Sputnik Србија
Колинда Грабар-Китаровић снимљена на гласачком месту.

Бркић није желео да нагађа ко су Шкорини бирачи, али је уверен да ће сви гласачи који су гласали у првом кругу за њега, у другом кругу свој глас дати Грабар-Китаровићевој јер, како је казао, "желе домољубну, снажну, Хрватску просперитета, Хрватску за коју ће се знати у ЕУ и која ће бити смештена у европску породицу, а не некакав регион".

Честитао је и кандидату СДП Зорану Милановићу, који је добио највише гласова бирачка, оценивши да је он "једини јак кандидат на левици".

"Он је човек који има довољно искуства у политици, а своје знање, компетенције и резултате показао је као премијер - а то је боже сачувај. Не поновило се никад више", рекао је Бркић, преноси Танјуг писање Хине.

Милановић: Ратови су готови

„Чим будем изабран за председника, свака моја лојалност према ичему, осим према Уставу, престаје... Идемо у други круг! Али не идемо у рат, ратови су готови.То говорим отпочетка. Идемо у цивилизовану грађанску утакмицу. Нека победи бољи. А то сам ја. За две недеље биће што буде. Никакве горчине ни страха нема у мени", рекао је СДП-ов кандидат за председника Зоран Милановић који се из свог штаба обратио јавности, пренео је Б92.

"Нико се у Хрватској у којој ћу ја бити председник неће осећати као грађанин или грађанка другог реда. Нико. Свестан сам да нисам свима по вољи, али према свакоме ћу поступити као према човеку. Имам велике шансе и позивам све хрватске људе да добро размисле и на крају изађу на изборе и дају ми тај мали комад вере", рекао је Милановић.

"Живела Хрватска! Развијмо хрватске барјаке и кренимо у нову спортску утакмицу", поручио је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала