Лавров обећава: Одговорићемо на санкције Америке, без штете по себе

© Фото : Nord Stream 2 / Axel SchmidtЦеви гасовода "Северни ток 2" у водама Немачке
Цеви гасовода Северни ток 2 у водама Немачке - Sputnik Србија
Пратите нас
Пројекат изградње гасовода „Северни ток 2“ биће реализован, без обзира на претње из САД да ће увести санкције против пројекта, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Он је додао да ће Москва одговорити на санкције Вашингтона, како себи не би нанела штету.

„На санкције ћемо одговорити, али тако да себи не наносимо штету. Међутим, сигурно ћемо одговорити. И, наравно, ми ћемо то узимати у обзир, развијајући све наше односе“, рекао је он.

Протест у Берлину - Sputnik Србија
Амерички амбасадор: Европа треба да нам је захвална за санкције руском гасоводу

Шеф руске дипломатије је нагласио да никад није мислио да ће амерички политичари донети такве одлуке које не служе на част озбиљним политичарима.

„Они су претња пројекту. Пројекат ће ипак бити направљен, без обзира на све те претње. Као прво, убеђен сам да Европљани схватају свој комерцијални интерес. Друго, да су заинтересовани за њега са тачке гледишта осигурања дугорочне енергетске безбедности. Треће, понизили су их. Ипак су се речи чуле, између осталог и из Берлина, које показују да осећај сопственог достојанства код наших европских партнера још увек постоји“, рекао је Лавров у интервјуу за руски „Први канал“.

„Сигуран сам да ће Северни ток 2 и Турски ток бити изграђени. Турски ток ће почети са радом за две-три недеље“, додао је Лавров.

Министарство финансија САД саопштило је 21. децембра да су на снагу ступиле санкције против гасовода „Северни ток 2“ и „Турски ток“. САД су затражиле од компанија које граде цевоводе да под хитно прекину тај посао. Компанија „Олсиз“, која се бави постављањем гасовода, већ је обуставила рад.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, укупног капацитета педесет пет милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. Нови цевовод треба да буде изграђен поред „Северног тока“.

© SputnikСеверни ток 2
Лавров обећава: Одговорићемо на санкције Америке, без штете по себе - Sputnik Србија
Северни ток 2
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала