Српска у опасности: Шта када џихадисти изађу из затвора

© REUTERS / Alaa Al-MarjaniМилитанти „Исламске државе“
Милитанти „Исламске државе“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Повратак џихадиста са сиријског ратишта је мањe опасaн проблем за Бoсну и Херцеговину и Републику Српску, али је тежи проблем — шта са њима кад изађу из затвора. Како убити у њима идеју због које су прешли две хиљаде километра да би убијали?

У Босну и Херцеговину враћено је још пет исламских бораца којима су према одлуци суда БиХ изречене казне затвора у трајању од месец до годину дана. Ипак, поучени пређашњим искуством, стручњаци за безбедност упозоравају да је враћање исламиста у БиХ велика опасност по ову државу.

Опасност кад изађу из затвора

На то је упозорио и министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, који је рекао да њихов повратак не доноси ништа добро.

Предраг Ћеранић, стручњак за безбедност, један је од оних који сматрају да је концетрација повратника са ратишта из Сирије у БиХ опасна:

„Казнена политика је била више него блага, тако да је оних првих десетак повратника било кажњено условно затворском казном од годину дана са могућношћу да та казна буде отплаћена, односно, замењена новчаном. И то су они сви искористили. Тако да су они који су се борили за најпознатије терористичке организације у свету били кажњени као да су џепароши“,објашњава Ћеранић.

Наш саговорник додаје да сада остаје нада да ће Тужилаштво БиХ водити другачију политику јер је направљен и правни оквир који више не допушта да се затвор замени новчаном казном.

„Дакле, не могу исламисти проћи више тако благо као раније, али опет казне нису строге. Рецимо, за исто дело у БиХ казна је десет година затвора, а у Аустрији 20. Значи, имамо разлога да се плашимо да ће казнена политика бити поново неадекватна и да казне неће бити примерене учињеном делу“, прибојава се наш саговорник.

Благе казне у БиХ

Прави проблем, истиче Ћеранић, настаје у ствари када кажњеници одслуже затворску казну и изађу на слободу.

„То је сада најважније питање у БиХ. Шта очекивати од, рецимо, Јасмина Кесеровића који је путем видеа јавно позивао следбенике у БиХ и на Балкану да трују невернике, сипају им отров у воду и на различите начине убијају. Како ће се један такав момак понашати када изађе на слободу?“ пита се Ћеранић.

Још један додатни проблем, како наводи, чине породице исламиста у којима су нека деца и рођена тамо, што значи да су од малена задојена идејом џихада. Како каже, ако је неко био спреман да пређе две хиљаде километара ради идеје да убија, питање је да ли он може да се ресоцијализује и како. 

„Много је непознаница које безбедносним структурама у БиХ намеће повратак сиријских ратника. А ради се тек о првој групи, ми очекујемо још група, где су најопаснији ови који су ратовали“, каже он.

Није Макрон, додаје наш саговорник, за џабе упирао прст у БиХ називајући је темпираном бомбом, јер разлог су управо повратници са ратишта.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала