Хафтарова војска након претреса ослободила турски брод

© AFP 2023 / TAL COHEN /Турски брод
Турски брод - Sputnik Србија
Пратите нас
Либијска национална армија, на челу са маршалом Халифом Хафтаром, ослободила је након претреса цивилни брод на ком су се налазили држављани Турске, а који је заплењен крајем прошле седмице, јавља телевизија „Скај њуз арабија“.

Наводи се да приликом претреса брода, који је „пловио у једну од суседних држава са дозвољеним теретом“, није пронађено оружје.

Раније је брод либијске Ратне морнарице запленио турски брод у територијалним водама Либије и испратио га у луку „Рас ел Халал“ ради инспекције.

Заплена је уследила након што је турски председник Реџеп Тајип Ердоган изразио спремност да пружи војну помоћ Влади националног јединства у Триполију.

Јуче је турски Парламент одобрио раније потписани споразум са Владом националног јединства о сарадњи у сфери одбране и безбедности.

Командант Либијске националне армије маршал Халифа Хафтар наредио је прошле недеље да се турски бродови потапају.

У априлу је самопроглашена Либијска национална армија под командом Халифе Хафтара покренула офанзиву на Триполи.

После свргавања и убиства либијског лидера Муамера ел Гадафија 2011. године, Либија је практично престала да функционише као јединствена држава. У земљи је сада двовлашће. На истоку заседа Парламент, који је изабрао народ, а на западу, у престоници Триполију, управља Влада националне слоге, формирана уз подршку Европске уније и УН.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала