Белим луком против ЦПЦ: Парламентарни одбор подржао предлог спорног закона о верским слободама

© Фото : www.skupstina.meСкупштина Црне Горе
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите нас
Парламентарни Одбор за људска права и слободе подржао је данас Предлог закона о слободи вероисповести и правном положају верских заједница. Посебан куриозитет са седнице Одбора за људска права био је гест посланика Демократског фонта, који су испред себе ставили главице белог лука због присуства Бориса Бојовића из анатемисане НВО ЦПЦ.

Канцелар Которске бискупије Роберт Тонсанти присуствовао је седници Одбора за људска права и слободе на којој се разматра Предлог закона о слободи вероисповести“ и правном положају верских заједница.

Он је оценио да је ова верзија закона унапређена, али да би је требало још дорадити.

„Сматрамо да би било корисније приступити још већем ступњу дијалога и продубити предлог закона“, рекао је Тонсанти и предложио је да се донесе „Lex specialis“ за питање имовине.

Ђорђе Раичевић из Јеврејске заједнице навео је да подржавају усвајање закона, али да је тренутни предлог непотпун и споран и да би требало да се ради на њему, пренео је ИН4С.

Посебан куриозитет са седнице Одбора за људска права био је гест посланика Демократског фонта, који су испред себе ставили главице белог лука због присуства Бориса Бојовића из анатемисане такозване „црногорске православне цркве“.

Пажин: Није ми јасно зашто СПЦ годинама не жели да се упише у регистар

Потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин је рекао да не би умањивао значај досадашњег дијалога између Владе и Митрополије црногорско-приморске, јер је био користан за обе стране.

Пажин је, говорећи о упису верских заједница у јавни регистар, истакао да му није јасно зашто Српска православна црква годинама не жели да се упише у регистар. Како додаје, не може се дозволити да једино у Црној Гори одговарајуће правно лице не буде уписано у јавни регистар.

Како даље наводи, у катастру је хаос и то се мора регулисати. Он наводи да мора постојати пуноснажни правни однос, уговор о поклону, продаји и наслеђивању или нека одлука државног органа или судска одлука о имовини.

Пажин даље додаје да су прочитали приговор од Српске православне цркве, који је био на 92 стране, и истиче да се само миноран део приговора односио на ставове Венецијанске комисије.

„Ми смо хтели дијалог и одвојили смо довољно времена за њега, али став Српске православне цркве је био јасан, и ми смо морали да га поштујемо, и моје је било да то пренесем Влади. Ја сам, упркос томе, поново позвао телефоном митрополита Амфилохија, и ни тада нисте хтели дијалог. Али да вам и сада кажем — ми ни дан данас не бежимо од дијалога“, казао је Пажин.

Поводом траженог „Lex specialis-а“ о имовини, казао је да већ имамо Закон о својинско-правним односима, којим се уређује и питање својине, али да Закон о слободи вероисповијести препознаје само имовину до 1918. године, као одраз специфичних црногорских околности.

„Ни сада не бежимо од дијалога. И Закон када се усвоји, какав год био његов садржај — биће потребно разговарати. Спремни смо на тај дијалог“, поручио је Пажин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала