Радове на „Северном току 2“ могу завршити и руски бродови, ако швајцарски неће

© Фото : © Nord Stream 2 / Thomas EugsterБрод за полагање цеви гасовода "Солитер"
Брод за полагање цеви гасовода Солитер  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
„Гаспром“ ће сам довршити радове на „Северном току 2“ уз помоћ бродова „ Фортуна“ и „Академик Черски“ или ће уз помоћ Немачке бити извршен притисак на Америку да смањи санкције, како би швајцарска фирма „Олсиз“ завршила започете радове, сматрају руски експерти.

Због америчких санкција бродови швајцарске компаније „Олсиз“, која се бавила изградњом „Северног тока 2“, повукли су се из Балтичког мора, али, према речима Станислава Митраховича, главног експерта Фонда за националну енергетску безбедност и научног сарадника при Финансијском универзитету при Влади Руске Федерације, Немачкој је овај пројекат неопходан, а уз њено посредништво Русија може да покуша да се договори са Америком да смањи санкције, како би компанија „Олсиз“ наставила рад.

Бродови „Фортуна“ и „Академик Черски“ завршиће „Северни ток 2“

„Русија уз посредовање Немачке може решити овај проблем, јер је Берлин заинтересован за пројекат ’Северни ток 2‘ и у економском и у политичком смислу. Немачка ће добијати новац за транзит руског гаса и контролисаће његов ток од почетка до југа Европе, односно северне Италије, а и биће снабдевена јефтиним гасом“, рекао је Митрахович.

Експерт истиче да је остало још свега две недеље посла да овај пројекат буде завршен, тако да постоји могућност да се са Американицма постигне договор. Али ако до тога не дође, „Гаспром“ може сам завршити радове, јер на располагању има два брода „Фортуна“ и „Академик Черски“, који могу извршавати и овакве задатке.

© SputnikСеверни ток 2
Радове на „Северном току 2“ могу завршити и руски бродови, ако швајцарски неће  - Sputnik Србија
Северни ток 2

Главни проблем је што брод „Фортуна“ може да обавља радове само у приобалним деловима и нема систем за динамичко позиционирање. Изостанак овог система онемогућава радове у тешким временским условима, а данске власти могу то искористити као основу за одбијање да овом броду издају дозволу за рад. У том случају, према речима Митраховича, могуће је искористити брод „Академик Черски“, који се тренутно налази на Далеком истоку, али је проблем што је њему потребно доста времена да дође до Балтичког мора.

„Да би дошао до Балтика неопходно је, према разним проценама, од једног до два месеца. Брод ’Академик Черски‘ је савршенији, већи, има систем за динамичко позиционирање и кошта око милијарду евра“, истиче експерт.

Међутим, према његовим речима, иако „Гаспромов“ „Академик Черски“ никада није обављао овакве задатке, за њега то неће бити проблем, јер је Балтичко море плитко, за разлику од Црног, где дубина може бити и неколико километара и где би вероватно било тешко извршити овакав задатак.

Северни ток се не може прекинути

И шеф одељења за енергетику Института за енергетику и финансије Јуриј Риков сматра да је најреалистичнија опција да „Гаспром“ сам заврши изградњу „Северног тока 2“, због чега би дошло до одлагање стављања у погон „Северног тока 2“.

Он истиче да ће „у сваком случају овај пројекат бити завршен до краја“.

Експерт додаје да је швајцарска компанија „Олсиз“ велика међународна компанија и да се вероватно боји да не изгуби репутацију и не потпадне под различита ограничења и санкције, али да ова ситуација неће дуго трајати.

„Већ је постигнут договор о транзиту гаса кроз Украјину у мањем обиму него претходне године, али ће овај транзит бити сачуван. Са друге стране, порасла је количина испоруке америчког течног гаса, без обзира на неисплативост тог пројекта. Када се ситуација на тржишту стабилизује, мислим да ће се ова питања изгубити са дневног реда“, рекао је Риков.

Он објашњава да је диверсификација снабдевања значајна за све, Украјина је непоуздана, а постојање другог гасовода преко севера омогућава Немачкој већу независност.

„Прекинути Северни ток је немогуће, али смањити удео испоруке на европско тржиште, појавити се са течним гасом и обезбедити подршку украјинским партнерима, то је могуће покушати“, објашњава Риков.

Швајцарска компанија није једина способна да изгради подводни гасовод, ту су и компаније из Кине и Турске које воде прилично независну политику у односу на САД и увек нађу начин да следе своје интересе, тим пре што у Европи постоји замор од санкција против Русије и незадовољство Трамповом политиком.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала