Тестови „Рунета“ показали: Руски интернет спреман за употребу

Пратите нас
Први руски тестови обезбеђења стабилног рада „Рунета“ (руски интернет), који су одржани у понедељак, показали су да су власти и оператери спремни да ефикасно реагују на претње, изјавио је заменик министра комуникација Русије Алексеј Соколов.
„Резултати вежби показали су нам да су, генерално, и власт и оператери спремни да ефикасно реагују на настале ризике и претње, обезбеде стабилно функционисање и интернет-мреже и јединствене телекомуникационе мреже“, рекао је Соколов.

Он је истакао да је током вежби истражено и разрађено неколико сценарија. Први од њих је у вези са провером интегритета и са безбедношћу стабилности функционисања интернета на територији Русије, укључујући и у случају спољних негативних утицаја.

Други блок је осигуравање безбедности мобилних претплатника, укључујући заштиту личних података, могућност пресретања њиховог саобраћаја и СМС-ова, као и откривање података о њиховој локацији.

Осим тога, он је нагласио да су истражени ризици и рањивости „паметних уређаја“ или такозваних „интернет ствари“, реализованих коришћењем различитих технологија, проучавана су питања изградње и коришћења мрежа за снабдевање електричном енергијом. Такође су планиране вежбе које ће одбијати могуће ризике у транспортној и у мрежи индустријског комплекса.

Учесник Руског интернет форума - Sputnik Србија
Кремљ: Трговински ратови у свету — претња „рунету“

Истовремено је заједно са Министарством за ванредне ситуације процењен ниво међуресорне координације и радова на поправци и обнови комуникационих мрежа као последица ванредних ситуација и природних катастрофа. Соколов каже да су сценарији за то разрађивани неколико дана, а данас је одрађена коначна фаза.

„Наш циљ је био да обезбедимо непрекидан рад интернета у Русији под било којим околностима“, закључио је Соколов.

Вежбе за обезбеђивање стабилног рада „Рунета“, „интернет ствари“ и јавне комуникације одржане су у понедељак, а спровели су их Министарство за телекомуникације и везе са другим органима и телеком оператерима. Једна од епизода вежби одржана је у ИТ компанији „Ростелеком-Солар“, где је проучавана сајбер-безбедност електроенергетских постројења.

Закон о руском интернету

Закон о одрживом „Рунету“ потписао је председник Владимир Путин још почетком маја, а тим документом предвиђено је стварање Центра за праћење и управљање комуникационом мрежом за јавну употребу, који ће обезбеђивати доступност телекомуникационим услугама у Руској Федерацији у свим „ванредним“ ситуацијама и координисати напоре оператора у таквим ситуацијама.

Сходно том закону, информације државних органа и државних предузећа на интернету ће бити додатно заштићене енкрипцијом, а телекомуникациони оператери ће бити ослобођени обавезе да ограничавају приступ сајтовима са забрањеним подацима, ако успоставе техничка средства за супротстављање претњама.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала