Абе прижељкује нову еру три краљевства — Јапана, Кине и Јужне Кореје

© REUTERS / CHINA DAILYСамит Кине, јапана и Јужне Кореје
Самит Кине, јапана и Јужне Кореје - Sputnik Србија
Пратите нас
У кинеском граду Ченгдуу настављен је самит лидера Кине, Јапана и Јужне Кореје. Они су се заложили за јачање трговинских веза и промоцију слободне трговине. Наглашена је важност формирања зоне слободне трговине између три земље.

На политичком плану три земље подржавају дијалог Северне Кореје и Сједињених Држава како би се окончао севернокорејски нуклеарни програм, преноси РТС.

Јачање привредне сарадње између држава-учесника самита у центру је пажње скупа.

Премијер Кине Ли Кећанг истакао је да његова земља има огромно тржиште и да са Јужном Корејом већ има зоне слободне трговине, али да жели проширење на све три државе.

„Требало би да сада убрзамо процес успостављања зоне слободне трговине између наше три земље. То би значило и даље отварање кинеске индустрије услуга. Кина је вољна да настави своје отварање према свету, што показује и наша одлучност да заштитимо слободну трговину“, каже Ли Кећанг.

Јужнокорејски председник Мун Џае Ин истакао је да је потребно заштитити слободну трговину како би се помогло пословним активностима и како би се наставио заједнички развој три земље.

За формирање те зоне залаже се и званични Токио.

„Желим да створимо нову еру три краљевства у којој би Јапан, Кина и Јужна Кореја могли да сарађују и развијају се заједно са међународном заједницом“, каже премијер Јапана Шинзо Абе.

Осим економије, било је речи и о политичким тензијама између Сеула и Токија, још из времена рата и о односима Северне Кореје и Сједињених Држава.

Три земље су се договориле да сарађују на промоцији дијалога између Пјонгјанга и Вашингтона.

„Наше три земље спремне су да раде заједно са међународном заједницом на решењу питања Корејског полуострва на политички начин. То нема алтернативу“, наглашава премијер Кине Ли Кећанг.

Трилатерални самити Кине, Јапана и Јужне Кореје одржавају се од 1997. године, када се догодила велика азијска финансијска криза.

Те три земље покривају 24 одсто светске трговине, добро су економски повезане, а прошле године имале су трговинску размену од 720 милијарди долара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала