Законодавни одбор: Предлог закона о слободи вероисповести — уставан

© Sputnik / Небојша ПоповићСкупштина Црне Горе
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Законодавни одбор црногорског парламента подржао је данас гласовима већине владин Предлог закона о слободи вероисповести.

Да је тај предлог закона у складу са Уставом, гласало је седам чланова Одбора из владајуће коалиције, док су два из опозиције била против.

Потпредседник Владе и министар правде Зоран Пажин на седници Одбора поручио је да је намера Владе да испуњава своје уставне обавезе и да законом у грађанској Црној Гори гарантује једнака права за све.

„Предлагањем закона о слободи вероисповести Влада испуњава своју уставну и програмску обавезу да обезбеди једнака права и слободе свих верских заједница и верника у Црној Гори, али и оних црногорских грађана који нису верници“, поручио је Пажин у уводном излагању на седници Законодавног одбора Скупштине Црне Горе.

Пажин је казао да се у Црној Гори, као и свуда где има владавине права, власништво над имовином може утврдити једино доказима о власништву.

„Правни субјективитет се може стећи само регистрацијом код државног органа, а јавна културна добра се могу користи само у складу са законом“, нагласио је потпредседник Владе.

Оценио је да би био неуставан сваки онај закон који би било којој верској заједници омогућио да ужива права која нико други у Црној Гори нема, преноси РТЦГ.

На питање из ДФ-а може ли СПЦ да врши службу у црквама, Пажин је одговорио да овај закон то питање не уређује.

„Влада нема друге намере до испуњења своје уставне обавезе да овим законом у грађанској Црној Гори гарантује свима једнака права и једнако важење закона за све верске заједнице, за вернике свих вероисповести, али и за оне грађане који нису верници“, подвукао је потпредседник Пажин.

Потпредседник је оценио да ће свако ко је прочитао Предлог закона видети да у њему не постоји ниједна одредба која било коју верску заједницу ставља у подређен положај, већ све одредбе закона једнако важе за све.

„Такође, овај Предлог закона не прописује ад хок правна правила која посебно важе за верске заједнице, већ на равноправан начин уводи у наш правни поредак све верске заједнице. Тако се већ утврђена правна правила, која важе за друга правна лица, односе на регистрацију и евиденцију верских заједница које желе да им држава призна својство правног лица“, нагласио је Пажин.

Опозиција: Повући закон из процедуре

Посланик ДФ-а Милун Зоговић затражио је да се Предлог закона повуче из процедуре.

„Црној Гори јесте потребан закон, али закон у атмосфери дијалога и уважавања“, навео је Зоговић и додао да ће 41 глас у Скупштини гласати другачије од жеље 100.000 људи у Црној Гори.

„Цару цареву, Богу Божји — ни то не поштујете, а запамтите, има неко изнад свих нас“, поручила је посланица ДФ-а Марина Јоцић.

Посланик Либералне партије Андрија Поповић каже да ће подржати Предлог закона јер верује да је у складу са законодавним системом Црне Горе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала