Спремне промене за Војску Србије

Пратите нас
Министар одбране Александар Вулин је у Народној скупштини представио измене и допуне Закона о Војсци Србије. Предлог је да се повећа старосна граница за пријем у професионалну војну службу — за подофицире она је 40 година, а за официре 45 година.

Измене закона предвиђају поновно враћање чинова водника 1. класе и капетана 1. класе, односно поручника бојног брода у речним јединицама. Ради квалитетног вођења кадра кроз службу у Војсци Србије доноси се допуна којом се дефинише време проведено у чину поручника, капетана и капетана 1. класе, које је неопходно за унапређење у непосредни виши чин.

Проширује се круг лица која могу бити примљена у професионалну војну службу ако поседују одговарајућу војну обуку са оружјем и који су стекли одговарајућа знања и вештине за обављање послова професионалног војног лица.

Војска Србије, као и свака друга институција у србији, мора да се учини што је могуће пријемчивијом за што већи број људи.

Прецизира се и произвођење у почетни чин подофицира ученика Средње стручне војне школе и ученика мешовите војне школе.

„Ми смо скоро угасили, за време власти ДОС-а, средње војно образовање. Године 2005. укинуте су средње стручне војне школе. Оставили сте ваздухопловство. Имате авионе, радаре, ПВО, али сте укинули школовање за људе који ће се о тим авионима, радарима и ПВО-у бринути. Остаје нам да размишљамо о томе зашто је то урађено. Враћено је 2015. године и сада, после четири године, први пут смо добили 19 дечака и девојчица који су већ распоређени по нашим аеродромима и који се брину о нашој техници. Међутим, ми смо изгубили 10 година школовања тих дечака и девојчица. Сада покушавамо то да надокнадимо. Предвиђамо начин како да та деца дођу до првих подофицирских чинова и да у будућности организујемо наше школовање управо за подофицире. Ми немамо школу за подофицире. На овај начин деца ће моћи да изаберу своју каријеру у Војсци Србије, да постану подофицири одмах након завршетка школовања, а у будућности планирамо да организујемо подофицирску школу“, рекао је министар Вулин.

Новим законским решењима предвиђено је да професионалном војном лицу не може престати професионална војна служба за време ратног или ванредног стања, осим у стриктно одређеним случајевима.

„Не може се десити да професионално војно лице, које се цео радни век обучавало и спремало за задатке у ратном или ванредном стању, након проглашења тих стања једноставно поднесе захтев за престанак војне службе и напусти своју војску. То више неће бити могуће“, нагласио је министар Вулин.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала