Велика бура у Српској због НАТО-а, а нико не би у чланство у тој алијанси

© Фото : РТРС/јутјубИнцидент у Скупштини РС
Инцидент у Скупштини РС - Sputnik Србија
Пратите нас
Велика бура подигла се у Републици Српској због Програма реформе Босне и Херцеговине. Парадокс је да политички актери оптужују једни друге за издају, а заједничко им је да нико неће у НАТО.

Закључци које је усвојила Народна скупштина Републике Српске о Програму реформи БиХ потврђују да нема прејудицирања коначне одлуке о евентуалном чланству Босне и Херцеговине у НАТО, каже политиколог из Бањалуке Војислав Савић.

Народна скупштина Републике Српске у усвојеним закључцима наводи да Програм реформи БиХ, који је Председништво БиХ усвојило 19. новембра, ни по чему није ранији текст Годишњег националног програма (АНП), јер се тако не зове и не може послужити као основ за активирање било каквих процеса, осим сарадње и партнерства са НАТО-ом.

Парламент Српске одбацио је било какво друго тумачење и третирање овог документа и сматра да је Програм реформи БиХ у оквирима Резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске.

Јучерашња, девета посебна седница у Скупштини РС протекла је у атмосфери бурне полемике о томе ко је издајник — Милорад Додик, који каже да нема говора о прејудицирању пута у НАТО, или опозиција, која пак тврди да је све превара и да је угрожена РС.

С тим у вези, Додик је у парламенту рекао да документ који је достављен у Скупштину није никаква превара, нити фалсификат, како то тврди опозиција. 

Закључци су усвојени са 52 гласа за и три против.

Српска неће чланство у НАТО

„Оно што је најважнија ствар, јесте да је у закључцима наведено да нема прејудицирања коначне одлуке о чланству у НАТО и то је једино битно“, каже Савић за Спутњик.

Он, између осталог, напомиње да у Закону о одбрани БиХ у једном од чланова пише да ће БиХ радити све да постане члан НАТО-а.

Међутим, истиче он, тај закон је наметнут и то све — не важи.

„Ту није прецизирано ни када, ни колико ће то трајати. Најважније је да се ти процеси отегну колико год могу, до у бесконачно, јер Срби не желе у НАТО и нема ни потребе да будемо део тога Савеза“, каже Савић.

У једном од закључака се наводи да у случају евентуалног одлучивања о том питању у Председништву БиХ мора бити узета у обзир воља Скупштине РС и референдум у РС.

Референдум у РС једино валидан за све њене представнике

„То је воља Републике Српске и представници из РС ће морати да поштују ту вољу. Људи који гласају о тим стварима у заједничким органима, долазе из изборних јединица из Републике Српске, дакле, Република Српска ће се и питати“, истиче Савић.

Када је реч о референдуму о чланству у НАТО, Савић каже да је незамисливо да он буде на територији целе БиХ и да ће, ако га буде, то највероватније Република Српска сама за себе организовати.

„И то ће бити једино валидно за све представнике из Републике Српске. А резултати тог референдума се већ унапред могу предвидети“, наглашава саговорник Спутњика.

Он додаје да је само потребно поступати онако добро као што се, на пример, поступало и током рата.

„Тада је био велики притисак да се усвоји Венс-Овенов план, а посланици су два пута одбили да га усвоје, а када су се притисци наставили, рекли су — идемо на референдум“, подсећа Савић, имајући на уму мировни предлог о окончању рата у БиХ, који су почетком 1993. сачинили специјални изасланици Сајрус Венс и лорд Дејвид Овен.

Користили су све демократске механизме да заштите интересе свог народа и ми то морамо да радимо и када је у питању НАТО, наглашава он.

„Заштитити све демократске механизме и капацитете које имамо да бисмо легитимно могли да станемо иза тог става — то је најбоља и једина стратегија коју можемо користити“, уверен је политиколог из Бањалуке.

Седница — прави циркус

Коментаришући јучерашњу бурну седницу на којој су усвојени закључци, Савић каже да прижељкује досадну седницу на којој ће бити исправљена грешка када није једногласно усвојена Резолуција о војној неутралности.

„Моје жеље овога пута нису услишене, гледали смо циркус за који нема оправдања и који не доноси никакву ни политичку, нити било какву другу корист“, закључује он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала