Бугарски медији: ВМРО је створила УДБА да покори Македонију

CC BY 3.0 / Wikipedia / Rašo / Црква Светког Спаса у Велесу где се налази масовна гробница жртава масакра 1945. године
Црква Светког Спаса у Велесу где се налази масовна гробница жртава масакра 1945. године - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарска агенција БГНЕС објавила је репортажу о догађајима из периода Божића 1945. године, када је на територији савремене Северне Македоније убијено хиљаде људи.
„По наређењу југословенског диктатора Јосипа Броза Тита хиљаде Македонаца убачено је у камионе и убијено у јаругама и шумама. Тако је било у Скопљу, Куманову, Штипу, Велесу, Охриду, Гостивару, Битољу, Владимирову, Берову и Прилепу. ’Крвави Божић‘ није заобишао ни мање насељена места, укључујући села, где су првенствено убијани руководиоци администрација, наставници и свештеници“, истиче агенција.

Како се наводи, македонски комунистички лидер Лазар Колишевски био је одговоран за ову операцију под руководством Светозара Вукмановића, Титовог личног изасланика.

„У убиствима су учествовали и бивши српски четници и полицајци из времена Краљевине Југославије. Титов режим вратио је у Македонију део најужаснијих српских колонизатора за реализацију погрома“, говори се у репортажи.

Међу убијенима на подручју Охрида и Преспе убијено је око 23.000 Бугара, стотине хиљада је ухапшено и послато у концентрационе логоре, пише БГНЕС.

Према речима становника Велеса Тодора Гулева, становници Македоније и Поморавља, који су бугарског порекла, али се изјашњавају као Срби, знају за стотине хиљада жртава комунистичког режима и масовне гробнице, али крију истину.

Бивши председник Бугарске Росен Плевнелијев - Sputnik Србија
Бивши председник Бугарске: Бојим се да ће се односи са Северном Македонијом погоршати

„Они до дан-данас скривају истину. Сви људи у мом родном граду Велесу знају за овај масакр, али се не усуђују да говоре. Они се плаше“, рекао је Гулев.

ВМРО ДПМНЕ је у Македонији створила Служба државне безбедности Србије, уверен је Драги Каров, који је био један од оснивача странке у Велесу 1990. године.

„Нема сумње да је ВМРО ДПМНЕ створила српска обавештајна служба УДБА с циљем да сачува српски утицај и потчињавање Македоније и подстакне мржњу према Бугарској. Актуелни вођа ВМРО ДПМНЕ Христијан Мицковски прави је србоман (погрдан назив којим Бугари називају Србе из Македоније) и нема никакве везе са идеалима и вредностима ВМРО. Он је обичан извршилац криминалца и србомана Николе Груевског, који је побегао у Мађарску“, изјавио је он.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала