Кустурица пред 13. „Кустендорф“: Некада смо били деца комунизма, а данас смо деца Холивуда

© Tanjug / RADE PRELICЕмир Кустурица
Емир Кустурица - Sputnik Србија
Пратите нас
У времену у којем капитализам доживљава свој врхунац, сви ми постајемо деца Холивуда. Некада смо били деца комунизма, а данас живимо на раскрсници, на којој све указује на то да ће филмови какве смо волели нестати потпуно, упозорио је редитељ Емир Кустурица најављујући 13. „Кустендорф“.

Говорећи о програму Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф“, који ће бити одржан од 13. до 18. јануара у Дрвенграду на Мокрој Гори, Кустурица се присетио осамдесетих година када је ауторство било најважнија ствар у филмској уметности и када се ауторски израз „мерио откуцајима срца и крвним притиском редитеља“.

„Тридесет година касније живимо у блату друштва спектакла, заражени Холивудом и то не само на филму. И не само Србија, него читава Европа и свет!“, навео је Кустурица на конференцији за новинаре.

© Sputnik / Валентина БулатовићРедитељ Емир Кустирица и министар културе и информисања Владан Вукосављевић
Кустурица пред 13. „Кустендорф“: Некада смо били деца комунизма, а данас смо деца Холивуда  - Sputnik Србија
Редитељ Емир Кустирица и министар културе и информисања Владан Вукосављевић

Према његовим речима, данас чак и престижни филмски фестивали морају да прибегавају триковима како би представили вредне ауторске филмове, доводећи „манекене и резервне свеце“ који би их промовисали.

„Можда сте приметили да је све мање важно ко снима филм, да је све важније да се филм деси и да у њему игра нека звезда. Филмове углавном режирају глумци, јер више није важно да ли је он просторно и временски одређен откуцајима срца и крвним притиском аутора. Имамо најпростије режиране филмове, засноване на заплетима које смо ми осамдесетих и деведесетих, чак и двехиљадите, избегавали“, навео је Кустурица.

Он је нагласио да се „Кустендорф“ томе супротставља стављањем у средиште пажње управо великих аутора и редитеља и представљањем младих, нових, потенцијално великих аутора који „на острву од Мећавника могу да засветле макар привремено“.

Филмски великани и нове наде седме уметности

У такмичарском програму 13. „Кустендорфа“ биће приказан 21 филм домаћих и иностраних аутора. За фестивалске награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се филмови младих режисера из Кине, Румуније, Белорусије, Мађарске, Бугарске, Украјине, Швајцарске, Србије, Израела, Шпаније, Пољске, Ирана, Хрватске и Француске.

О победницима ће одлучивати међународни жири, у чијем ће саставу бити италијански редитељ, писац и продуцент Паоло Вирзи, француски писац и сценариста Тонино Бенаквиста и шаховски велемајстор Владислав Ткачијев. Награду „Вилко Филач“ за најбољу фотографију доделиће француски директор фотографије Мишел Аматје.

У програму „Савремене тенденције“ ове године ће бити приказани: победник канског програма „Известан поглед“ – филм „Невидљиви живот“ Карима Анјуза, као и филм „Синоними“ Надава Лапида, који је победио на филмском фестивалу у Берлину. Кинески редитељ Дијао Јинан представиће филм „Језеро дивљих гусака“, а редитељ Џони Ма представиће „Живети, певати“.

Биће приказани и филмови „Син“ у режији Мехдија Барсаоуија, као и филм „Умрећеш у двадесетој“ Амжада Абу Алала. Редитељи ових филмова биће и гости фестивала и одржаће мајсторске радионице, рекао је Кустурица.

Мет Дилон по доласку у Мећавник - Sputnik Србија
Мет Дилон право из Холивуда у Мећавник (видео, фото)

Вукосављевић: Снажан контрапункт индустрији банализације филма

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић оценио је да је „Кустендорф“ већ годинама једна од најзначајнијих манифестација културе у Србији.

„То је један снажан контрапункт, противтег веома моћној индустрији банализације филма, комерцијалним филмовима, продукцијама Б, Ц, Д категорије. Они који мисле креативно и одрастају интелектуално и стваралачки у свету филма, а то су пре свега млади људи, долазе из читавог света на Мећавник и ’Кустендорф‘, упознају једни друге и радују се себи сличнима“, истакао је министар.

Пратећи програм 13. „Кустендорфа“

Ретроспектива 13. „Кустендорфа“ биће посвећена редитељу Пуриши Ђорђевићу, а током фестивала биће представљени и филмови младих редитеља: „А. С. (25)“ Милене Грујић, „Сви смо ми морнари“ Мигеле Анхеле Моулете и „Од сутра почињем да“ Ивана Марковића и Вуа Линфенга.

У музичком програму фестивала наступиће руски поп-фолк-рок бенд „Хејтерс“, „Џамбо Агушеви оркестар“ из Северне Македоније, француско-румунско-пољски састав „Клик хир“, као и „Лав хантерс“ и „Дејан Петровић биг бенд“ из Србије.

Фестивал организује „Раста интернационал“ под покровитељством Министарства културе и информисања Србије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала